Monopol pošty na balíky nekončí. Senát zamítl uvolnění poštovního trhu

Česká pošta

Česká pošta Zdroj: profimedia.cz

Senát dnes překvapivě zamítl novelu o dokončení liberalizace tuzemského poštovního trhu, která by měla připravit Českou poštu o její poslední monopol na doručování pohlednic a obyčejných zásilek.

Senátní výbory se dříve dohodly pouze na kompromisních úpravách. Levice se nyní především obává, že vládní novela přinese rušení poštovních poboček na venkově. Sněmovna však může senátní veto přehlasovat.

Zamítnutí navrhl místopředseda Senátu a ČSSD Zdeněk Škromach. Podle něho by se po přijetí novely vyplatilo poštovním firmám podnikat jen ve velkých aglomeracích, zatímco „venkov bude naprosto mimo“. Získal podporu 38 z 67 přítomných senátorů.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) oponuje tím, že poštovní trh je už ze dvou třetin liberalizován a že novela k ohrožení dostupnosti poštovních služeb nepovede. Podpořil navíc požadavek senátních výborů, aby vláda měla novelou uloženo určit minimální počet poštovní poboček v republice na návrh Českého telekomunikačního úřadu. Podle ministra to byla „varianta velmi čistá a správná“ v porovnání s neúspěšnou snahou levicových poslanců stanovit počet poboček přímo v zákoně na 3400. Sama Česká pošta jich měla předloni 3385.