Na dovolenou s lehčími kufry. Holidays Czech Airlines snížily váhové limity

Holidays Czech Airlines

Holidays Czech Airlines Zdroj: Profimedia

Pokud poletíte na dovolenou s domácím dopravcem Holidays Czech Airlines (HCA), připravte se na to, že budete muset mít lehčí zavazadla, anebo si připlatíte. Aerolinky totiž od 15. května omezí hmotnost bezplatně přepravovaných zavazadel - v ekonomické třídě si tak budou pasažéři moci nechat převážet zavazadla pouze do 15 kilogramů místo původních 20 kg. Pokud bude hmotnost zavazadel vyšší, připlatíte si 690 korun.

„Tento krok je důsledkem dlouhodobě nepříznivého vývoje cen pohonných hmot, kurzu koruny a celkového vývoje na trzích charterové přepravy,“ zdůvodnil nepopulární krok dopravce. Podmínky přepravy zavazadel se ale podle mluvčí Českých aeroliní (ČSA) Hany Hejskové mění pouze u charterových letů. Na pravidelných linkách ČSA mohou běžní cestující stále bezplatně převážet zavazadla do 23 kilogramů a přímo na palubě mít příruční zavazadlo do osmi kilogramů. Omezení hmotnosti se nedotkne ani cestujících ve vyšší třídě. Pro jejich zavazadla platí stále limit 25 kilogramů.

V případě charterových letů je stanovena nižší hmotnost i příručního zavazadla na pět kilogramů v ekonomické třídě. Stejné váhové limity zavazadel platí podle zveřejněných přepravních podmínek na charterových letech i u konkurenční společnosti Travel Service.

Za příplatek 690 korun lze přepravovat zavazadla přesahující váhu 15 kg až do maximální povolené hmotnosti 32 kilogramů. Nadváhu zavazadel nebo další přepravní služby HCA, jako je přeprava zvířat a nadrozměrná zavazadla, je možné uhradit buď předem v cestovních kancelářích nabízejících tuto službu nebo před odletem u odbavení na letišti, dodala Hejsková.

HOLIDAYS Czech Airlines
HOLIDAYS Czech Airlines jsou dceřinou společností Českého aeroholdingu. Tento samostatný letecký dopravce se specializuje primárně na charterovou přepravu pro cestovní kanceláře, ale také pro sportovní kluby, hudební skupiny a jiné VIP zákazníky. Zajišťuje také ACMI pronájmy letounů. Společnost zároveň nabízí služby klasické cestovní kanceláře, dlouhodobě se zaměřující na specifické produkty, jako jsou eurovíkendy, okružní plavby či lázeňské anebo ozdravné pobyty.