Na Moravě jezdí už tři RegioPantery, přibudou další čtyři

RegioPanter

RegioPanter Zdroj: E15 Stepan Bruner

RegioPanter
RegioPanter
RegioPanter
RegioPanter
RegioPanter
8
Fotogalerie
Moderní vlaky RegioPanter v posledních měsících postupně nahrazují starší soupravy. Na jižní Moravě jezdí v regionální dopravě už tři soupravy, v říjnu přijde do provozu čtvrtý. Do ledna jich budou mít České dráhy (ČD) pro linku z Březové nad Svitavou přes Brno do Křenovic rovnou sedm.

Kromě dětských nemocí zatím soupravy jezdí bez poruch, řekl na Dni železnice ředitel Krajského centra osobní dopravy v Brně Pavel Karšulín. „V porovnání s ostatními novými vozidly, která České dráhy provozují, se v provozu velmi osvědčily,“ řekl Karšulín. Zatím jezdí dvě dvouvozové a jedna třívozová jednotka, všechny další budou třívozové. Dráhy za ně zaplatily Škodě Transportation 943 milionů korun.

Galerie: Jak vypadá RegioPanter

ČD počítají s tím, že od poloviny prosince, kdy začne platit nový jízdní řád, budou v plném provozu ve všední den jezdit jednotky do Blanska, případně Rájce-Jestřebí spojené, dál do Letovic a Březové nad Svitavou bude jezdit jedna.

Nové vlaky postupně nahradí staré jednotky řady 560, kterým je už přes 40 let. „Ty, které už jsou na hranici opotřebení, budeme pomalu vyřazovat. Ale budeme velice opatrní, abychom měli vozidla pro další elektrifikované tratě na Brněnsku,“ řekl Karšulín. V nejbližších letech se také počítá se stavbou vysokorychlostní trati do Přerova, a tedy obnovou regionální osobní dopravy.

Od prosince bude na jihomoravských tratích jezdit také Railjet, který spojí Prahu se Štýrským Hradcem a na jižní Moravě Brno s Břeclaví. ˇDráhy plánují také obnovu vozidel pro rychlíkovou dopravu a je velká šance, že se RegioPantery v rychlíkové verzi objeví na lince z Brna přes Břeclav do Olomouce,“ doplnil Karšulín.