Náhrada za ČSA? Aerolinky Etihad budou spolupracovat s Řeky

Airbus A340 aerolinek Etihad

Airbus A340 aerolinek Etihad Zdroj: CC BY 2.0: Mark Winterbourne

Aerolinky Etihad Airways zkouší štěstí v krizí zasaženém Řecku. Dopravce ze Spojených arabských emirátů, který se nedávno rozhodl stáhnout z českého trhu, podepsal dohodu o sdílení kódu s Aegean Airlines.

Etihad budou spolu s Aegean létat od 30. března čtyřikrát týdně mezi Aténami a Abú Dhabí, arabský dopravce navíc umístní své kódy na 16 vnitrostátních a deset evropských linek řeckého partnera. Zákazníci Aegean si naopak přímo od řeckých aerolinek budou moci objednat letenky do několika destinací v Perském zálivu, Austrálii a Jižní Africe.

Arabské aerolinky provozují linku do Atén samostatně od června 2009. „Od začátku jsme se setkali se silnou poptávkou,“ uvedl šéf Etihad James Hogan. Nové spoje ji nenahradí, ale doplní.

Spolupráci s Etihad Airways naopak ukončí České aerolinie. Dopravce létá čtyřikrát týdně z Prahy do Abú Dhabí, ztrátovou linku se ale rozhodl ukončit 17. ledna. Když ČSA linku před 28 měsíci otvíraly, vkládaly do ní velké naděje. Ty se ale nakonec nenaplnily, nekonalo se ani předpokládané navýšení týdenních frekvencí. Linka navíc kanibalizovala na spojení do korejského Soulu, provozovaném spolu s Korean Air.

Letadla českého dopravce ale do Abú Dhabí létat nepřestanou. ČSA totiž pronajaly jeden Airbus A319 lotyšským aerolinkám Air Baltic, které s ním od prosince provozují novou linku do Perského zálivu. Shodou okolností opět ve spolupráci s Etihad Airways.