Nebe nad Českem brázdilo nejvíce letadel v historii

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: rossiya-airlines.com

Červenec byl z hlediska letového provozu nad Českem historicky nejlepší. Oblastní středisko řízení letového provozu Praha poskytlo v červenci své služby 73 055 pohybům - v denním průměru tedy 2 357 letům. O rok dříve využilo v červenci český vzdušný prostor 71 611 letadel. Rekord v českém vzdušném prostoru (tzv. FIR Praha – Flight Information Region) padl i v případě provozního výsledku za jeden den.

Rekordním dnem s historicky nejvyšším provozem se stal 16. červenec, kdy pražské středisko řízení letového provozu poskytlo svoje služby 2 565 letům. Při průměrné kapacitě jednoho letadla cca 150 pasažérů tak bylo za jeden den přepraveno nad Českem téměř 385 tisíc cestujících. I přes letní nárůst provozu se daří udržet příznivý trend snižování průměrného zpoždění na provedený let, které se od začátku roku pohybuje téměř na nulové úrovni.

České řízení letového provozu se tak pohybuje výrazně pod hodnotou 0,3 minuty na provedený let, což je doporučená hodnota stanovená pro český vzdušný prostor Evropskou organizací pro bezpečnost letového provozu (EUROCONTROL). Největším zákazníkem ŘLP ČR v případě traťových navigačních služeb je německý letecký dopravce Lufthansa.