Němci cestují více vlakem. Dráhy mají rekordní zisk

Deutsche Bahn (foto Profimedia.cz)

Deutsche Bahn (foto Profimedia.cz) Zdroj: Profimedia.cz

Drahé pohonné hmoty donutily Němce částečně opustit své automobily a cestovat vlakem. Deutsche Bahn proto vykázaly největší zisk ve své historii. Dobře se daří zejména dálkové dopravě.

Německé dráhy zažily úspěšný rok. Vykázaly rekordní zisk a u Evropského soudu zvítězily ve sporu o prodej kolejové sítě. Díky nárůstu počtu pasažérů vykázaly německé dráhy meziroční nárůst provozního zisku o 400 milionů eur. Výsledek mohl být ještě lepší, ale zmírnil ho propad nákladní dopravy, kterou zasáhlo hospodářské ochlazení.

Skupina Deutsche Bahn vykázala provozní zisk 2,7 miliardy eur, to je o 400 milionů více než v roce 2011. S německými drahami loni cestovalo 131 milionů cestujících. Tedy zhruda o pět procent více než v roce 2011.

Vítězství na kolejích

V poslední době bylo velmi diskutované téma prodeje sítě německých kolejí. Evropský soudní dvůr nakonec rozhodl, že Deutsche Bahn nemusí prodat německou síť. Deutsche Bahn a německá vláda tak zvítězily ve sporu s Evropskou unií o to, zda smí dceřiná společnosti DB Netz zůstat pod křídly státního koncernu. Soukromníci na železnici se tak obávají vysokých poplatků za jejich využití.

Podnikání DB Netz je konfliktním tématem v německé politice řadu let. Vládní FDP požaduje, aby byl správce sítě od železničního koncernu zcela odloučen, čímž by vznikl prostor pro větší konkurenci na kolejích. Ministr dopravy za CDU Peter Ramsauer ale tento návrh odmítá. Cestování vlakem, které se v Německu donedávna těšilo monopolu na dlouhých tratích, je přitom u našich západních sousedů velmi drahé.