Německé aerolinky Small Planet spadly do insolvence. Neuřídily svůj ambiciózní růst

letadlo společnosti Small Planet

letadlo společnosti Small Planet Zdroj: profimedia.cz

Německá pobočka polsko-litevské společnosti Small Planet požádala o ochranu před věřiteli. Aerolinky zaměřující se na dovolenkové destinace přiznávají, že neustály vlastní rychlou expanzi, a předkládají restrukturalizační plán. Zároveň se společnost musí vypořádat s desítkami tisíc nespokojených cestujících, kteří čekají na odškodnění za zpožděné lety.

Aerolinky se staly obětí vlastní snahy zabrat si pro sebe co největší díl trhu uvolněného po loňském krachu společnosti Air Berlin. „Abychom využili nových možností na trhu, rozhodli jsme se meziročně více než zdvojnásobit naší velikost. Tento růst se nám ale nepodařilo úspěšně uřídit,“ připustil šéf Small Planet Group Vytautas Kaikaris.

Dodávky nových letadel se zpozdily a stroje dorazily až po začátku hlavní sezóny, firmě se nepodařilo najmout dostatek nových pilotů a tento výpadek nedokázaly plně nahradit ani pronájmy letadel i s posádkami od třetích stran.

Společnost zároveň usilovala o co největší maximalizaci zisku a o nejvyšší využití dostupných letadel, proto počítala s jen minimálními prodlevami mezi jednotlivými lety. Výsledkem bylo dlouhodobé zpožďování letů napříč celou sítí linek, na na svůj let museli cestující v mnoha případech čekat desítky hodin. Například na konci srpna čekali klienti Small Planet na řeckém ostrově Rhodos na svůj zpáteční let do německého Paderbornu déle než dva dny.

Cestující ze zpožděných letů již aerolinkám zaslali kolem 20 tisíc žádostí o odškodnění. Ty představují pro německou Small Planet významnou finanční zátěž. Společnost již přehodnotila svůj dřívější odhad letošního zisku, nyní očekává ztrátu 30 milionů eur (763 milionů korun).

Small Planet slibují, že navzdory insolvenci udrží v provozu všechny své linky. Platnost neztrácí ani již zakoupené letenky. Vedení aerolinek také v dopise, ze kterého citují německá média, ujistilo zaměstnance, že mzdy budou i během restrukturalizace firmy dostávat včas a v plné výši.