Německé dráhy píší ČD kvůli zpožděné dodávce vlaků

vlak Deutsche Bahn

vlak Deutsche Bahn Zdroj: CC BY-SA 2.0: Lars Steffens; Flickr.com

Německé dráhy zaslaly Českých drahám dopis, v kterém si stěžují na zpoždění dodávky vagonů pro trať mezi Hamburkem, Berlínem a Prahou a na zvolenou lokomotivu, které chybí povolení pro vjezd na tamní koleje. Píší to dnešní Lidové noviny (LN). Tuzemský dopravce dosáhl pětiletého prodloužení spolupráce s Deutsche Bahn na lince do Hamburku loni. Součástí dohody bylo i vylepšení vlaků, zakázku na jejich modernizaci získala šumperská Pars nova ze skupiny Škoda Transportation.

„Bohužel vidíme, že projekt repasování vagonů se společností Pars je značně zpožděný. To je způsobené problémy s technikou a kvalitou, které ještě nebyly vyřešeny,“ píší podle LN Němci Českým drahám a žádají informace o době, kdy bude celá záležitost vyřešena.

Smlouva mezi českým a německým dopravcem přitom začíná platit od nového jízdního řádu, tedy od prosince. Podle mluvčího Škody Transportation Michala Tobrmy ale firma své závazky vyplývající ze smlouvy s ČD naplnila.

Podle LN České dráhy začaly řešit věc už samy a zapojily se do jednání s německým poskytovatelem železniční infrastruktury, DB Netz, abych včas získaly pro lokomotivy řady 380 vyrobené Škodou Transportation chybějící souhlas s přístupem na jejich síť.