Německé dráhy v Česku dál expandují, kupují autobusové Abellio

Firmy ze skupiny Abellio, které mimo jiné provozují autobusovou dopravu ve středních Čechách, chce koupit DB Czech Holding z německého polostátního koncernu Deutsche Bahn. Mateřská firma Abellia, Nizozemské státní dráhy, nabídla svoji českou dceru k prodeji letos na jaře.

Součástí transakce, kterou nyní začal posuzovat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, jsou společnosti Probo Bus, Abellio CZ a PT Real. Autobusy prvně jmenované firmy jezdí na dotovaných linkách na Berounsku, Hořovicku a v okrese Praha-západ. Abellio CZ a PT Real podnikají ve správě nemovitostí a opravují motorová vozidla.

Prodej Abellia patří do širšího přeskupování aktivit nizozemské skupiny v Evropě. Jeho součástí je i prodej autobusových firem v Německu, kde se chce Abellio soustředit jen na vlakovou dopravu. Podle dřívějších informací serveru E15.cz byl pro Abellio český trh příliš malý. Firma navíc patřila k nejvýraznějším kritikům podmínek tuzemských dopravních tendrů.

Německá železniční společnost Deutsche Bahn naopak v Česku dál významně posiluje. Letos koupila také firmu Veolia Transport Central Europe (VTCE), která patří mezi největší provozovatele dotované autobusové dopravy v České republice.

Deutsche Bahn získala VTCE od francouzské firmy Veolia Transdev. Kupní cena nebyla zveřejněna. VTCE zaměstnává přes 6300 lidí a vlastní přes 3400 vozidel. Největší část byznysu Veolie se koncentruje v Česku, kde má firma 1600 autobusí a pracuje tady pro 2600 lidí. ÚOHS zahájil správní řízení koncem minulého týdne. Rozhodnout o povolení spojení by měl do měsíce. Posuzovat bude zejména oblast autobusové přepravy.