Nezávislý posudek. Vady na ostravské dálnici zhodnotí Němci

dálnice D47

dálnice D47 Zdroj: silnice-zeleznice.cz

Němečtí experti z univerzity v Hannoveru přijeli do Ostravy, aby posoudili stav dálnice vedoucí městem. Na dálnici a dálničních mostech jsou závady, o které se pře Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se stavební firmou Eurovia CS.

Německé odborníky přizvalo ŘSD. Mluvčí Eurovie Petra Kučerová uvedla, že kdyby o tom firma věděla s předstihem, přizvala by odborníky i za svou stranu.

Mosty na dálničním úseku vedoucí Ostravou od Rudné ulice po čtvrť Hrušov kontrolují němečtí experti za plného provozu. Generální ředitel ŘSD David Čermák uvedl, že mají určit, jestli je stav mostů po pětiletém provozu obvyklý, a pokud ne, zda to mohly způsobit vady v jejich konstrukci.

Výsledky budou k dispozici v následujících týdnech. „Výstupem by měla být předběžná zpráva o stavebně technickém stavu mostů,“ uvedla mluvčí ŘSD Nina Ledvinová. .

Mluvčí Eurovie Kučerová uvedla, že na kontrolách se společnost s ministrem dopravy domluvila už před půl rokem a tento krok vítá, pokud to budou nezávislá a objektivní posouzení a budou je dělat nezpochybnitelní odborníci. ŘSD však podle Eurovie postupuje jednostranně a neinformuje o tom, jaké kroky připravuje, takže na ně firma nemůže reagovat.

„Stejně tak i nyní jsme byli informováni o připravovaných kontrolách v den, kdy se konají, a to evidentně pod tlakem médií. V případě, že bychom o této skutečnosti věděli s předstihem, stihli bychom přizvat odborníky, kteří by tam za naši stranu měli být,“ uvedla Kučerová.

Spor o vady na zhruba devítikilometrovém úseku dálnice v Ostravě vypukl loni koncem listopadu, kdy ŘSD na poškozených úsecích nechalo provést kontrolní vrty. Podle státní společnosti Eurovia nedodržela domluvený postup stavby a většina vad vznikla mimo jiné použitím nekvalitního podkladového materiálu. Eurovia tvrzení ŘSD odmítá, podle ní většinu údajných škod způsobilo ŘSD špatnou nebo nedostatečnou údržbou. Kvůli poškozování dobrého jména společnosti podala na ŘSD v dubnu žalobu.