Norům došla trpělivost s Dreamlinery. Po Boeingu žádají opravy

Dreamlinery aerolinek Norwegian Air Shuttle stíhá řada poruch

Dreamlinery aerolinek Norwegian Air Shuttle stíhá řada poruch Zdroj: Norwegian Air Shuttle

Aerolinky Norwegian Air Shuttle ztrácejí důvěru v jejich Boeingy 787 Dreamliner. Nízkonákladový dopravce se rozhodl jeden ze zcela nových letounů po sérii poruch stáhnout z dálkových linek. Po Boeingu žádá opravy.

Norský dopravce zatím převzal dva z celkem osmi objednaných Dreamlinerů. Reklamovaný stroj na dálkových linkách dočasně nahradí Airbus A340 pronajatý od společnosti HiFly. Norwegian Air Shuttle přitom Dreamlinery objednaly právě kvůli plánovanému vstupu na asijské a severoamerické trhy.

„Spolehlivost tohoto letadla je prostě nepřijatelná. Naši cestující se s něčím takovým nemohou spokojit,“ řekl agentuře Reuters mluvčí společnosti Lasse Sandaker-Nielsen. Mluvčí původně prohlásil, že aerolinky problémové letadlo vrátí Boeingu a zpět je převezmou teprve tehdy, až bude spolehlivé. Norský dopravce to později dementoval.

Moderní Dreamliner měl změnit pravidla hry v leteckém průmyslu. Kvůli potížím při vývoji se ale jeho uvedení na trh zpozdilo o několik let a ani poté se mu nevyhnuly problémy. Na začátku roku rozhodly úřady na celém světě o uzemnění Dreamlinerů kvůli přehřívajícím se bateriím. Do provozu se letadla směla vrátit až poté, co Boeing baterie upravil.

Norwegian Air Shuttle doufaly, že začnou díky Dremalinerům, u kterých výrobce slibuje o pětinu nižší spotřebu ve srovnání s konstrukčně staršími letouny, na dálkových linkách rychle vydělávat. Jen od začátku září ale oba nové letouny postihlo téměř deset poruch, kvůli kterým musel dopravce buď zrušit let, nebo si narychlo pronajmout náhradní letadlo.

Aerolinky tento týden přiměly Boeing, aby na každém cílovém letiště Dreamlinerů norské společnosti připravil zásobu náhradních dílů. Výrobce také aerolinkám poskytl tým svých inženýrů.. Letadlo, které se Norwegian Air Shuttle rozhodly stáhnout z mezikontinentálních linek, zatím stále stojí na letišti v thajském Bangkoku kvůli porouchané hydraulické pumpě.