Nové berlínské letiště otevře až za rok

Letiště Berlin Brandenburg International

Letiště Berlin Brandenburg International Zdroj: berlin-airport.de

Letiště Berlin Brandenburg International
Letiště Berlin Brandenburg International
Letiště Berlin Brandenburg International
Letiště Berlin Brandenburg International
Letiště Berlin Brandenburg International
20
Fotogalerie
Protipožární systém stále nefunguje, proto nové letiště v Berlíně znovu posunulo termín zahájení provozu. Letiště, které nahradí již kapacitně nevyhovující berlínský Tegel a Schönefeld mělo první cestující odbavit již loni.

Technické problémy jsou stále příliš velké. Nefunguje protipožární systém ani systém odbavení zavazadel cestujících. Proto vedení nového berlínského letiště znovu posunulo datum jeho otevření. Nově se počítá až s říjnem příštího roku. S odvoláním na zdroje z dozorčí rady letištní společnosti o tom dnes informovaly deníky Berliner Morgenpost a Bild a později to potvrdil braniborský premiér Matthias Platzeck, místopředseda dozorčí rady letiště.

Jako důvod už několikátého posunu zahájení problémového projektu listy uvedly rozhodnutí nového technického vedoucího letiště aktualizovat plány stavby a znovu provést všechny testy, aby se vyloučily další komplikace. Podle Berliner Morgenpost stanovil technický šéf Horst Amann předběžný termín na 20. nebo 27. října 2013, podle Bildu se počítá s 27. říjnem. Posun otevření má v pátek schválit dozorčí rada letištní společnosti, která se kvůli tomu sejde o týden dříve, než původně zamýšlela.

„Na pátečním zasedání dozorčí rady o tom budeme debatovat a rozhodovat o novém termínu startu na konci října,“ potvrdil Platzeck berlínskému deníku Der Tagesspiegel chystaný třetí odklad zprovoznění. Nové letiště na jižním okraji hlavního města má nahradit obě nynější, ale kapacitně už nevyhovující metropolitní letiště Tegel a Schönefeld.

Jejich nástupce měl původně začít fungovat už loni, otevření však bylo posunuto na letošní červen. Měsíc před startem byl však termín kvůli problémům s protipožárním zabezpečením znovu odložen, tentokrát na 17. března 2013. Tyto potíže ale přetrvávají, navíc se téměř zastavily stavební práce.

K tomu se přidaly finanční těžkosti. Zatím poslední odklad prodražil celý projekt o téměř 1,2 miliardy eur (30 miliard korun) na současné více než čtyři miliardy eur (zhruba 100 miliard korun). Letištní společnost se kvůli tomu dostala do finanční tísně a na konci roku by jí mohla hrozit insolvence.