O obří zakázku přístavů na Labi usiluje šest firem

Mělnický přístav, pohled z mostu přes Labe

Mělnický přístav, pohled z mostu přes Labe Zdroj: Petr Horky

Přístavy pro menší výletní a sportovní lodě by měly vzniknout v Dolních Zálezlech, Libochovanech, Lovosicích, Litoměřicích, Nučnicích a Libotenicích. Ředitelství vodních cest si od jejich vzniku slibuje posílení cestovního ruchu v okolí řeky a zvýšení příjmů pro tamní podnikatele.

O stavbu přístavišť na dolním Labi za zhruba 100 milionů korun má zájem šestice firem. Uvedl to řekl Václav Straka, mluvčí Ředitelství vodních cest (ŘVC), které zakázku na stavbu veřejných úvazišť zadalo.

Ředitelství nyní vyhodnocuje, zda zájemci o zakázku splňují požadovaná kvalifikační kritéria, poté je vyzve k předložení cenových nabídek, uvedl Straka. ŘVC by rádo smlouvu s vítězem tendru uzavřelo co nejdříve. Ideální by podle Straky bylo, kdyby byl vítěz tendru znám počátkem dubna, aby bylo možné následně ihned zahájit stavební práce.

Síť veřejných úvazišť podle ŘVC na Labi chybí. Jejich výstavba má zajistit, aby lidé cestující malými rekreačními plavidly měli kde zakotvit a kupříkladu navštívit nějakou místní pamětihodnost. Kromě prostor pro zakotvení malých soukromých loděk počítá projekt s přístavišti pro větší plavidla až do 110metrové délky s ponorem přes dva metry.

Pokud se přístavy v prvních šesti lokalitách osvědčí a do obcí kolem Labe po vodě připluje více turistů, plánuje ŘVC další rozšiřování sítě veřejných kotvišť. Zda se ambiciózní projekt nakonec uskuteční, není ale jasné. ŘVC totiž hrozí zánik, protože v rámci úsporných opatření a slučování úřadů chce ministerstvo dopravy převést jeho agendu na jednotlivá povodí a ministerstvo dopravy.