Obce: Letiště Vodochody ohrozí vývoj dětí

Vizualizace letiště Vodochody

Vizualizace letiště Vodochody

Boj o budoucí existenci letiště ve Vodochodech nedaleko Prahy nabývá v těchto dnech na intenzitě. Rada Středočeského kraje sice vyjádřila s projektem rozšíření letiště souhlas, ostrá reakce obcí ale na sebe nenechala dlouho čekat. Kromě kraje se terčem jejich kritiky stala dopracovaná dokumentace EIA, která hodnotí vlivy na životní prostředí. Obce přitom mimo jiné vytáhly argumenty nejtěžšího kalibru: demonstraci a děti ve školkách.

„Je to zrada rady Středočeského kraje vůči lidem. Nejhůře dopadnou děti ve školkách, kterým by každých šest minut nad hlavou prolétávalo letadlo,“ uvedl starosta Líbeznic a bývalý mluvčí vlády Martin Kupka. Podle něj může takovým dětem hrozit zpoždění vývoje, například při osvojení řeči.

Zvýšenému hluku prý bude vystaveno na 2500 dětí v mateřských a základních školách. Obcím se rovněž nelíbí, že dokumentace neřeší kumulaci hluku a emisí z provozu letadel, automobilů a autobusů. Návazná pozemní doprava je vůbec podle starostů velkým problémem.

„Studie se například nijak nevypořádává s tím, jak by zhoustl provoz v pražské ulici V Holešovičkách,“ uvedl Kupka. Podle člena krajského výboru pro životní prostředí Libora Lesáka, výbor doporučil kraji vydat nesouhlasné stanovisko. Rada kraje jej však nerespektovala.

„Od žádného dopravního odborníka jsme nikdy neslyšeli, že by Česká republika potřebovala druhé takto velké letiště,“ argumentuje Kupka proti poukazování na veřejný zájem. Desítky připomínek chtějí obce odevzdat na ministerstvo životního prostředí a krajský úřad 18. října. Akce před úřadem přitom zřejmě bude mít formu demonstrace.

Investorská skupina Penta chce ve Vodochodech vybudovat letiště až pro 3,5 milionu cestujících ročně. Letiště by se tak mělo stát hlavním konkurentem Ruzyně. Investice je plánována v řádu miliard korun.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.