Odklad nového berlínského letiště pomůže tomu starému - projde rekonstrukcí

Hlavní budova letiště ve směru od parkovišť

Hlavní budova letiště ve směru od parkovišť Zdroj: CC BY-SA 3.0: Hans Knips: Wikimedia Commons

Pohled na hlavní budovu letiště ve tvaru šestiúhelníku
Vstupní hala letiště
Dočasný terminál C
Terminál D
Berlínský primátor Klaus Wowereit kvůli novému letišti málem přišel o funkci
5
Fotogalerie
Předtím, než se definitivně uzavře pro linkovou dopravu, čeká berlínské letiště Tegel ještě poslední modernizace. Kvůli neustálým odkladům zahájení provozu letiště Berlin Brandenburg International bude muset to staré sloužit ještě nejméně dva roky, a proto se dočká rozšíření za více než miliardu korun.

Úzké chodby jako na nádraží, bezpečnostní kontroly, za nimiž ihned následuje nástup do letadla a sezení pro jeho cestující, které více připomíná čekárnu u zubaře než vzdušný přístav. Množství cestujících ale odpovídá tomu, že je letiště Tegel jednou z hlavních cest do německé metropole. Výsledkem je přes nepopiratelnou atmosféru místa velká stísněnost. Letiště, které prvního cestujícího odbavilo v roce 1960, ale prakticky nelze rozšířit, protože jej ze všech stran obklopuje městská zástavba.

OBRAZEM: letiště Berlin Tegel

Že letiště čeká výrazné omezení provozu, je jasné už několik let, musí ale vydržet do doby, než bude dokončeno nové letiště na opačném konci Berlína. To si vyžádá investici ve výši až 50 milionů eur (1,26 miliardy korun), tvrdí zdroje agentury dpa. Je přitom jisté, že provozovatel bude muset zaplatit nejméně 30 milionů. Tegel mimo jiné čeká výstavba nových toalet a parkovacích míst, systém klimatizace a vytápění projde renovací.

Letecké společnosti navíc žádají rekonstrukci terminálu C, který vznikl v roce 2007 jako dočasné řešení, jehož kapacit využívají převážně aerolinky Air Berlin. Rekonstrukce by stála právě dalších 20 milionů eur navíc.

Stavbu nového letiště provázejí potíže s protipožárním systémem, kvůli kterému neprošlo kolaudací. Mnohamiliardový projekt v Schönefeldu na jihovýchodě Berlína byl již několikrát zpožděn, nyní se jako o nejbližším možném termínu otevření hovoří o podzimu 2014. Opozice v hlavním městě nazvala výstavbu letiště blamáží poškozující pověst Německa a v lednu se dokonce pokusila o odvolání dlouhodobého primátora Klause Wowereita, který stavbu letiště podporuje.