Odvolaný šéf ŘSD Poruba odchází zpět do soukromé sféry

René Poruba

René Poruba Zdroj: E15 Anna Vackova

Odvolaný šéf Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) René Poruba plánuje návrat do soukromé sféry. V případě setrvání na ŘSD by se totiž obával dalších konfliktů s ministrem dopravy Pavlem Dobešem. Poruba to řekl v diskusním pořadu České televize. Ministr Dobeš v pátek do čela ŘSD jmenoval Davida Čermáka.

„Očekávám, že po dnešním vystoupení na mě určitě budou učiněny další žaloby za poškozování dobrých jmen, očekávám, že na mě vyplavou nové audity, které ukážou, jak jsem špatně pracoval. Já mám svědomí čisté, raději odejdu zpátky do soukromé sféry než pracovat v takové atmosféře a pracovat za takových podmínek pro tento stát,“ uvedl Poruba. Vedením ŘSD byl pověřen od loňského září.

O odvolání Poruby se spekulovalo v souvislosti s čistkou spojenou s odstraňováním lidí napojených na neoficiálního šéfa Věcí veřejných Víta Bárty. Minulý měsíc o posty přišli například šéf Správy železniční dopravní cesty Pavel Habarta a Dobešův náměstek Daniel Bartek. Důvody pro odvolání Poruby úřad odmítl komentovat.

Poruba se do povědomí veřejnosti dostal hlavně sporem se stavební společností Eurovia CS o devítikilometrový úsek D47 poblíž Ostravy, na kterém ŘSD reklamuje celkem 901 závad. Eurovia pochybení odmítá a tvrdí, že za řadu vad může právě ŘSD špatnou údržbou. Kvůli tomuto sporu se s ředitelstvím soudí u rozhodčího soudu při Hospodářské komoře a Agrární komoře ČR.

Již ve čtvrtek Poruba připustil, že kvůli sporu o reklamace na D47 čelí tlaku. „Tyto tlaky vycházejí z okruhu skupin, jejichž snahou je dohodnout se se zhotovitelem zvlněné komunikace, a to bez ohledu na škodu, která může být způsobena státu. Vím také, že pod stejným tlakem je i ministr dopravy Pavel Dobeš,“ sdělil odvolaný šéf ŘSD.

Formálně dosud Poruba rozhodnutí o tom, že skončilo jeho pověření vést podnik, neobdržel. Předpokládá však, že se tak stane v pondělí. Úkolem nového ředitele bude podle ministerstva zejména stabilizace ŘSD a zlepšení jeho komunikace s firmami a veřejnosti, uvedlo v pátek ministerstvo.