Omezení provozu na novém úseku dálnice D8 potrvá řadu týdnů

D8

D8 Zdroj: čtk

Otevření D8
D8
D8
D8
D8
28
Fotogalerie

Na nově otevřené části D8 v Českém středohoří potrvá omezení provozu několik týdnů. Řekl to po otevření dvanáctikilometrového úseku ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Kroupa. Na dvou kilometrech je provoz sveden do jednoho jízdního pruhu. Ředitel rozhodl pro omezení dopravy nad Prackovicemi na estakádě na základě doporučení rady monitoringu. Na měřících bodech se objevily údaje o lokálních posunech v podloží v pravém jízdním pásu prackovické estakády. Podle Kroupy je to reakce svahu na stabilizační práce.

"Budeme čekat až budeme mít absolutní jistotu," řekl. O omezení provozu na dvou kilometrech mezi Lovosicemi a Řehlovicemi rozhodlo ŘSD těsně před plánovaným otevřením dálnice v pátek večer.

"Pokud budu na hraně nějaké nejistoty, tak si vyberu to, že to ještě nezprovozníme a budeme čekat až budeme mít absolutní jistotu. U té druhé strany tu jistotu máme stejně jako na celém zbytku úseku, takže není důvod, proč bychom tam dopravu nepustili," vysvětlil Kroupa. "Provrtali jsme takřka celý kopec, takže máme dat obrovské množství," doplnil.

Nestabilita u estakády se poprvé ve větší míře ukázala v říjnu. Stavbaři museli kvůli propadu podpěry mostu rozebrat část dokončené dálnice a odtěžit desítky tisíc tun náspu.

Celá stavba 16,4 kilometru dlouhého úseku dálnice D8 z Lovosic do Řehlovic stála podle Kroupy kolem 10,5 miliardy korun bez DPH. V této částce nejsou třeba náklady na zeleň, naopak zahrnuje už náklady na sanaci svahu. Vysoutěžená cena za úsek byla 8,9 miliardy korun.