Problémy dálnice D8 se bude zabývat vláda, Sobotka nevylučuje úplné uzavření nového úseku

D8

D8 Zdroj: čtk

D8
D8
D8
D8
D8
11
Fotogalerie

Vláda se bude v pondělí zabývat potížemi kolem posledního úseku dálnice D8 před České středohoří, řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Premiér nevyloučil, že by se nestabilní úsek mohl v budoucnu uzavřít úplně. Dvanáctikilometrový úsek bude dnes slavnostně otevřen. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v pátek večer oznámilo, že asi na dvou kilometrech bude provoz sveden do jednoho pruhu. Důvodem je nestabilita podloží u prackovické estakády. Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) řekl, že žádné nebezpečí nehrozí.

"V pondělí zasedá vláda, já chci, aby pan ministr dopravy informoval vládu o tom, jak reálně vypadá situace. Jaké jsou výsledky monitoringu D8 a jaká se předpokládají opatření," řekl premiér v Teplicích, kam dorazil na krajskou konferenci ČSSD.

Předseda vlády nevyloučil, že by se nestabilní úsek mohl v budoucnu uzavřít úplně. Rozhodující podle něj budou výsledky monitoringu. "Klíčové je, aby ministerstvo dopravy a ŘSD monitorovaly situaci v tom problematickém úseku. A pokud by se něco dělo, cokoli, co by mělo ohrožovat stabilitu té dálnice, tak je potřeba přijmout příslušná opatření, včetně uzavření dálnice v budoucnosti. Ani to se nedá vyloučit, protože ten terén je opravdu geologicky velmi složitý," doplnil Sobotka.

"Nevím, jak na to přišel pan Sobotka," řekl po otevření dálnice D8 ministr financí Andrej Babiš (ANO). "Pan premiér jestli něco má, tak nám to určitě na vládě sdělí," dodal Babiš s tím, že dálnice D8 se podle něj nestala politickou věcí. "Škoda, že nepřišel (Sobotka) osobně s námi slavit, že konečně po třiceti letech jsme otevřeli tuhle dálnici," řekl Babiš. Na otevření nebyl nikdo ze sociální demokracie.

"Myslím, že pokud jde o krajské sociální demokraty, tak důvodem je krajská konference. Pokud jde o mně, je důvod vysloveně rodinný, protože můj syn má vystoupení. Jeho sbor, kde zpívá, má koncert právě dnes dopoledne, takže se kříží s otevření dálnice D8. Takže já jsem se už před delší dobou z toho otevření omluvil. Dám přednost tomuto koncertu," vysvětlil Sobotka svoji neúčast na otevření dálnice D8. Dopoledne byl zhruba do 10:00 v Teplicích na krajské konferenci ČSSD.

ŘSD v pátek večer oznámilo, že poslední úsek D8 před České středohoří bude zprovozněn s omezením. Důvodem jsou výsledky měření v nestabilním svahu. Omezení se bude týkat asi dvoukilometrového úseku nad Prackovicemi. Doprava bude svedena do jednoho dálničního pruhu.

Podle premiéra jde o správné rozhodnutí. „Myslím si, že je to naprosto v pořádku, protože prioritní nesmí být dodržení nějakého termínu, který byl stanoven na ŘSD nebo na ministerstvu dopravy, prioritní musí být bezpečnost uživatelů té silnice, bezpečnost občanů. A takto to bude i v příštích týdnech a měsících," dodal Sobotka.

Podle Ťoka je stavba provozuschopná a bezpečná. "To, co se stalo je, že při stavebních pracech, konkrétně při injektáži, to podloží začalo někde hluboko ve 20 metrech nebo ve 14 metrech v druhé sondě vykazovat pohyb, takže my jsme ho začali sledovat," řekl ministr ČRo.

Podobná věc se podle něj už jednou stala, když se dělaly odvodňovací stěny. Podloží se poté uklidnilo v řádu dní, týdnu, uvedl. Předpokládá, že je to stejná reakce a že se v blízké době provoz vrátí i na druhou stranu.

Nestabilita u estakády se poprvé ve větší míře ukázala v říjnu. Stavbaři museli kvůli propadu podpěry mostu rozebrat část dokončené dálnice a odtěžit desítky tisíc tun náspu. Součástí úpravy bylo vybudování šestnáctimetrové odvodňovací stěny a padesátimetrové kotvy. ŘSD monitoruje dálnici i její okolí sondami, výstupy z nich má každou hodinu.

Rozestavěná dálnice D8 z Prahy přes Ústí nad Labem do Německa se dlouhodobě potýká s nestabilitou podloží. V červenci 2013 se po silných deštích utrhl svah u Litochovic na Litoměřicku. Sesuv zavalil rozestavěný úsek D8 asi v délce 200 metrů a poškodil i nedalekou železniční trať.