VIDEO: Číňané se dají v Srbsku do stavby dálnic. Postavili už most přes Dunaj, podívejte se na něj

Pupinův most

Pupinův most Zdroj: jan vávra

Pupinův most
Pupinův most
Pupinův most
Pupinův most
Pupinův most
34
Fotogalerie

Pro čínský kapitál nejsou v Evropě atraktivní jen členské státy EU, ale i balkánské země, které na vstup do unie teprve čekají. Konkrétně v Srbsku za ním již stojí viditelné výsledky. A to doslova. Již necelé dva roky mohou řidiči v Bělehradu využívat most přes řeku Dunaj, který zafinancovaly i postavily čínské firmy. Na rozvoji srbské infrastruktury se mají podílet také v nejbližších letech.

Tento měsíc srbská vláda uzavřela s Čínou dohody o dopravních investicích, jejichž výše dosahuje 734 milionů eur (téměř 20 miliard korun). Zahrnují stavbu dálnice vedoucí Srbskem od rumunských hranic do Černé Hory, rekonstrukci dálničního spojení Bělehradu s Budapeští a vybudování obchvatu srbského hlavního města.

Potřebné finance k realizaci projektů poskytne formou zvýhodněných úvěrů čínská EximBank, přičemž poslední jmenovaný z nich Číňané i postaví – bělehradský obchvat postaví pekingská Power Construction Corporation.

"Jde o největší dohody v infrastrukturní oblasti, které se nám kdy podařilo uzavřít," řekla podle serveru SeeNews srbská ministryně dopravy Zorana Mihajlovičová.

Nepůjde ovšem o první příklad spolupráce této balkánské země s Čínou. V roce 2014 čínský premiér Li Kche-čchiang slavnostně otevřel dunajský most nesoucí jméno srbského fyzika a vynálezce Michaela Pupina.

Téměř 1500 metrů dlouhá stavba je od samotného centra Bělehradu vzdálená deset kilometrů, náklady na její vybudování dosáhly 170 milionů eur (4,6 miliardy korun). 85 procent sumy půjčila již zmíněná EximBank a samotnou výstavbu zrealizovala čínská China Road and Bridge Corporation.

Video placeholde
Pupinův most • jan vávra

Most má mimo jiné sloužit jako symbol přátelství obou zemí, připomíná cedule při jeho vjezdu.

Pro Srbsko, která je kandidátskou zemí Evropské unie, je ovšem hlavním ekonomickým partnerem právě EU. Za rok 2014, z něhož pocházejí kompletní data, dosáhl objem srbského exportu do jejích členských států přes sedm miliard eur (190 miliard korun), import z nich pak dokonce necelých deset miliard eur. (270 miliard korun).

Ve stejném roce naopak vývoz Srbska do Číny dosahoval 13,2 milionu eur (356 milionů korun) a dovoz 1,6 miliardy eur (43,2 miliardy korun). Pokud jde o rozvoj srbské dopravní infrastruktury, i do této oblasti tečou peníze z evropských fondů. Během let 2007 až 2013 celkový objem této částky dosáhl 144 milionů eur (3,9 miliardy korun), tedy méně, než jaké hodnoty dosahují nedávno uzavřené dohody s Čínou.

Podle delegace Evropské unie v Bělehradu jsou plány Číňanů na Balkáně hlavně strategické povahy, údajně je zajímá především přístup na společný evropský trh. Jelikož je Srbsko zemí usilující o členství v EU, může s ní obchodovat bezcelně.