Páska na dálnici D3 se střihne i přes povodně v termínu

Stavba dálnice D3 finišuje

Stavba dálnice D3 finišuje Zdroj: Jan Sindelar

Téměř 25 kilometrů dlouhý úsek dálnice D3 z Tábora do Veselí nad Lužnicí se slavnostně otevře už tento čtvrtek. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) deníku E15 potvrdilo, že předprázdninový termín se přes veškeré obavy podpořené povodněmi nakonec stihne. „Ano, platí čtvrtek, naplno se pak dálnice rozjede v pátek,“ sdělil šéf ŘSD David Čermák.

Nejhektičtější dopravní víkend v roce tak bude paradoxně pro řadu obyvatel táborské aglomerace nejklidnějším víkendem za několik posledních desetiletí. Tradiční nekonečné kolony aut vetkané do husté zástavby podle předpokladů díky nové dálnici zmizí. Tisíce řidičů si zase při cestě na dovolenou v jižních zemích nebo u jihočeských rybníků ušetří nervy i čas.

Ještě před několika dny přitom nebyla předprázdninová otvíračka jistá, dokončovací práce zkomplikovalo především deštivé počasí. Ministerstvo dopravy ovšem chtělo za každou cenu otevírat před hlavní dovolenkovou sezonou. Dálnice proto bude fungovat ve zkušebním režimu a bude se dodělávat za provozu ještě několik měsíců.

Stavba za 14 miliard korun je největší dálniční „otvíračkou“ od zprovoznění jihozápadní části velkého pražského okruhu v roce 2010. Až do konce letošního roku bude jízda po D3 zdarma.