Penta hledá Letišti Vodochody partnera

Letiště Vodochody

Letiště Vodochody Zdroj: ctk

S projektem chystaného mezinárodní letiště ve Vodochodech pomůže mateřské skupině Penta odborný partner. Penta aktuálně hledá servisní společnost, která by zajišťovala provoz letiště a podílela se i na přípravě jeho spuštění.

„Vstoupili jsme do jednání s pěti či šesti možnými partnery,“ řekl investiční ředitel Penty Investments Zdeněk Kubát. Vyloučil přitom, že by mezi vytipovanými firmami byla společnost Letiště Praha, která provozuje konkurenční ruzyňské letiště.

Jak velký podíl připadne na Letišti Vodochody partnerovi, není zatím jasné. Penta má totiž aktuálně starosti s dotažením celého projektu do konce.

Netají se přitom obavami o osud už vydaného (a pro projekt klíčového) kladného stanoviska v procesu posuzování vlivu stavby na životní prostředí. O zvrat usilují starostové z okolí letiště.

„Je to snaha uskočit do šedé zóny mimo právní rámec České republiky,“ uvedl šéf letiště Martin Kačur. Pokud ministerstvo již vydané rozhodnutí zpochybní, vznikne prý společnosti škoda, kterou bude vymáhat. Posudek obsahuje i 124 podmínek, které investor musí splnit.

Penta chce do letiště investovat zhruba tři miliardy korun. Dopravcům by mělo začít sloužit od roku 2017.