Piloti Air France zahájili stávku, dotkne se i Prahy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Vin Crosbie, Flickr.com (CC BY-ND 2.0)

Piloti francouzské letecké společnosti Air France zahájili stávku na protest proti plánovanému přesunu pracovních míst a další činnosti do svých nízkonákladových aerolinek, což má zvýšit konkurenceschopnost podniku. Zrušena byla více než polovina letů a podobný vývoj očekává firma i v úterý. Protest pilotů má trvat až do 22. září a mohl by být pro aerolinky nejvážnější takovou událostí za posledních 16 let. Stávka se dotkne i pražského letiště.

Do Prahy je zrušen večerní let z Paříže a rovněž odlet do francouzské metropole. V úterý budou zrušeny dva páry spojů mezi Prahou a Paříží a jeden pár spojů z Prahy do Marseille, řekla mluvčí pražského letiště Eva Krejčí.

Odbory nesouhlasí s plánem na rozšíření nízkonákladové dceřiné společnosti Transavia. Pod touto značkou chce Air France otevřít nové základny v Evropě, a vzít si tak část podílu na trhu od jiných nízkonákladových aerolinek a konkurenčních společností z Blízkého východu. Air France tak jde cestou svého německého rivala Lufthansa, který rozšiřuje finančně úspornější služby prostřednictvím nízkonákladové dceřiné firmy Eurowings. Obě aerolinky ale ve snaze snížit náklady narážejí na nesouhlas odborů. Na úterý vyhlásili stávku také piloti Lufthansy.

Odliv cestujících

SNPL, což je hlavní odborový svaz pilotů Air France, vyzval ke stávce od dnešního dne do 22. září. Další dva odbory SPAF a Alter chtějí, aby stávka trvala do čtvrtka. Podle jednoho ze svazů by se protest mohl dotknout osmi letadel z deseti. Jednání s vedením aerolinek přitom v neděli průlom nepřinesla. „Zadrhla se,“ řekl podle agentury AFP šéf SNPL Jean-Louis Barber.

Generální ředitel Air France-KLM Alexandre de Juniac na dnešní tiskové konferenci uvedl, že postoj pilotů se během víkendových jednání vyostřil. De Juniac proto vyjádřil obavy z finančních dopadů stávky a odlivu doposud loajálních cestujících ke konkurenčním aerolinkám. „Je to obtížně, mluvili jsme 20 hodin a bylo to k ničemu,“ prohlásil.

Ztráty až 413 milionů

Air France odhadly, že první den stávky budou moci zajistit 48 procent letů, v úterý to ale bude zřejmě jen 40 procent. Do protestu se podle nich rozhodlo zapojit 60 procent pilotů. Aerolinky, které mezitím klientům poslaly asi 65.000 textových zpráv, cestujícím s letenkou na inkriminované dny stávky doporučily změnit si bezplatně datum odletu, nebo požádat o náhradu, pokud se let rozhodnou zrušit.

Air France odhadla, že první den stávky bude moci zajistit 48 procent letů. Do stávky se podle jejích propočtů rozhodlo zapojit 60 procent pilotů. Generální ředitel Frédéric Gagey podle agentury Reuters uvedl, že stávka, bude aerolinky stát mezi deseti až 15 miliony eur (zhruba 276 až 413 milionů korun) denně.

Propad akcií

Na pařížských letištích Charlese de Gaulle, Orly a Roissy dnes před přepážkami Air France čekaly skupiny lidí, aby se pokusily svou letenku si vyměnit. „Už mám dost toho, jak často se ve Francii stávkuje, vždycky je problém, když se člověk vrací,“ sdělil podle AFP jeden z cestujících, jemuž zrušili let domů do Lyonu.

Akcie francouzsko-nizozemské letecké společnosti Air France-KLM, jejíž je Air France součástí, dnes odpoledne ztrácely skoro čtyři procenta. Air France-KLM je za Lufthansou druhým největším leteckým přepravcem v Evropě podle výše tržeb.

Dnešní vývoj akcií Air France-KLM

Zdroj: bloomberg.com