Piloti ČSA ukončili protest, vyhlásili stávkovou pohotovost

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CSA

Odborové sdružení pilotů ČSA CZALPA ukončilo současný protest. Zároveň ale vyhlásilo stávkovou pohotovost, protože s nimi vedení firmy údajně odmítlo o osudu společnosti jednat. Odbory také tvrdí, že management ČSA pilotům vyhrožuje právním postihem a pokouší se je zastrašovat.

Řada pilotů ČSA si včera na protest proti převedení části letadel na společnost Holidays Czech Airlines vybrala volno kvůli náhlé zdravotní indispozici. Podle CZALPy hrozí těm, kteří je budou následovat, překážkou v práci na straně zaměstnavatele. Firma toto může udělat, například pokud dojde k výraznému snížení zájmu o její služby. Pilotům by sice zůstala část platu, do letadel by se ale už nedostali.

„Piloti, kteří jsou ve stresu nebo zdravotně indisponováni, jsou v rozporu se zákonem nuceni managementem sednout za knipl a vzít na sebe v tomto nevhodném zdravotním nebo psychickém stavu odpovědnost za desítky životů cestujících na palubě a letoun za stovky milionů korun,“ uvedl šéf CZALPy Peter Žmolík. Odbory také vyzvaly Úřad pro civilní letectví, aby proti tomuto stavu zakročil.

Podle odborů vedení firmu redukuje nad rámec restrukturalizačního plánu a tím úmyslně snižuje její hodnotu před privatizací. Majetek přitom převádí například na Holidays Czech Airlines, jichž se budoucí prodej netýká. Mluvčí ČSA Hana Hejsková toto narčení odmítá. „Převod letadel z jedné společnosti aeroholdingu do druhé společnosti téže mateřské firmy totéž, jako když si tašku předáváte z jedné ruky do druhé,“ prohlásila včera v reakci na zahájení protestu.

Prezident ČSA Philippe Moreels tvrdí, že odbory žádaly zrušení restrukturalizačních opatření, což vedení odmítlo. Šéf firmy dodal, že po pilotech, kteří se účastnili protestu, budou aerolinky vymáhat náhradu škody. Ta prý dosahuje několika milionů korun.

ČSA musely včera kvůli absentujícím pilotům zrušit 25 letů. Dnes neproběhly osm letů z přibližně 70. Situaci firma dosud řešila například pronájmem čtyř letadel i s posádkami od bulharských aerolinek Air Via a dalších strojů a pilotů německých Air Berlin. Piloty si může vypůjčit i od dceřiné firmy Holidays Czech Airlines.