Piloti Lufthansy chystají další stávku, tentokrát na dálkových linkách

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Stepan Bruner

Piloti největších německých aerolinek Lufthansa vyhlásili na úterý další ze série stávek. Protestní akce potrvá od 09:00 do 17:00 SELČ a podle odborářů postihne jen dálkové lety, které odlétají z Frankfurtu nad Mohanem.

Stávka by se měla dotknout všech letů, na nichž jsou nasazeny Airbusy A380, Boeingy B747, Airbusy A330 a Airbusy A340. Leteckého spojení mezi Německem a Českem se tak protest zřejmě nedotkne. Před deseti dny bylo kvůli stávce pilotů Lufthansy několik spojů mezi Prahou a Frankfurtem zrušeno, tehdy ale svaz Vereinigung Cockpit (VC) vyhlásil stávku při letech na krátkou a střední vzdálenost.

„Chceme si touto stávkou vydobýt novou kolektivní smlouvu o důchodovém programu,“ uvedl v tiskovém prohlášení mluvčí svazu VC Jörg Handwerg. „Jsme nuceni k tomuto opatření, protože nám vedení Lufthansy zatím nepředložilo žádnou kompromisní nabídku,“ doplnil. Stávku je podle něj ještě možné odvrátit, pokud aerolinky přistoupí na požadavky pilotů. Lufthansa ale zatím žádný návrh na kompromis nepředložila.

Piloti Lufthansy uspořádali v posledních týdnech několik stávek kvůli dlouhodobému sporu s vedením aerolinek o důchodový program. Podle dosavadního ustanovení kolektivní smlouvy mohou piloti odejít do penze v 55 letech a firma jim následně vyplácí 60 procent platu do té doby, než budou mít nárok na starobní důchod.

Lufthansa chce hranici pro odchod do důchodu posunout, zdůvodňuje to tím, že si ve vysoce konkurenčním prostředí letecké dopravy nemůže dovolit udržet program v současné podobě.

Stávku už dnes zahájili piloti aerolinek Air France. Protestují proti plánovanému přesunu pracovních míst a dalších aktivit do nízkonákladových aerolinek, aby tak skupina držela lépe krok s konkurencí. Na zemi zůstala nejméně polovina letadel francouzských aerolinek, protest by přitom mohl trvat až týden. Stávka se dotkne i pražského letiště.