Podpora biopaliv bude pokračovat až do roku 2020

biopaliva

biopaliva Zdroj: ctk

Vláda dnes schválila pokračování podpory biopaliv formou redukce daní i v letech 2015 až 2020. Česko se před pěti lety podobně jako další členské země EU zavázalo k tomu, že do roku 2020 nahradí desetinu benzínu a nafty v dopravě obnovitelnými zdroji.

„Program na podporu biopaliv přispívá ke snížení emisí skleníkových plynů z dopravy a zvyšuje celkový podíl ve využití obnovitelných zdrojů. Proto jsme vypracovali materiál, který umožní prodloužit současný systém podpory až do roku 2020,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Podpora spočívá v úplném osvobození, snížení nebo vrácení části spotřební daně z čistých a vysokoprocentních biopaliv podle zákona o spotřebních daních. Schválený dokument navazuje na program podpory, který platí od července 2009 a skončí za rok.

Podle programu mají být i nadále všechna čistá biopaliva a jejich vysokoprocentní směsi zvýhodněny úlevou na spotřební dani z minerálních olejů. U dvou typů biopaliv, bionafty B100 a ethannolu E85, bude nově snížena míra poskytované podpory. E85 bude zdaněno částkou 20 haléřů na litr a B100 částkou 50 haléřů za litr. To se podle MZe na konečné ceně biopaliv zásadně neprojeví.

„K navrženému částečnému zdanění uvedených biopaliv Česká republika přistoupila proto, aby nemohlo docházet k nepřiměřené podpoře, jak ji stanoví EU,“ uvedlo ministerstvo.