Polsko sází na námořní přepravu, investuje miliardy do přístavů

Loděnice v Gdaňsku

Loděnice v Gdaňsku Zdroj: profimedia

Polská vláda chce do roku 2030 investovat na pobřeží Baltského moře 25 miliard (152,3 miliardy korun). Investice budou směřovat hlavně do přístavů Gdaňsk, Gdyně a Štětín-Svinoústí. Na tiskové konferenci to dnes oznámil náměstek ministra pro námořní hospodářství Jerzy Materna.

"Rozsáhlé investice jsou nutné, abychom lépe využili velký potenciál polských přístavů, zejména přístavu Gdaňsk," řekl podle agentury PAP Materna. Zdůraznil, že státní rozpočet získává ročně ze tří polských přístavů díky clům a daním z překládaného zboží 40 miliard zlotých.

V gdaňském přístavu, který podle odhadů loni přinesl státnímu rozpočtu 20 miliard zlotých, chce v letošním roce vláda investovat 170 milionů zlotých. Projekt bude z velké části spolufinancovat Evropská unie.

V příštích 13 letech má přístav v Gdaňsku získat na rozšíření a modernizaci infrastruktury 8,6 miliardy zlotých. Investice do rozšíření přístavu v Gdyni bude činit 4,5 miliardy zlotých, do přístavu Štětín-Svinoústí pak 9,5 miliardy zlotých.

Podle Materny je také naplánována investice do obnovy vnitrozemských vodních cest pro plavbu, například na Odře a Visle. Tam by náklady měly činit kolem 70 miliard zlotých.