Potvrzeno: posudek na rozšíření Letiště Vodochody neplatí

Vizualizace letiště Vodochody

Vizualizace letiště Vodochody

Rozkladová komise doporučila ministru životního prostředí Richardu Brabcovi (ANO), aby potvrdil zrušení ekologického posudku na rozšíření Letiště Vodochody. Tím by byla pozastavena jeho výstavba.

Ministr má nyní na rozhodnutí 60 dní, uvedla Jana Taušová z tiskového oddělení ministerstva životního prostředí. Ministerstvo zrušilo ekologický posudek k rozšíření letiště v červnu, investor podal proti rozhodnutí rozklad, který komise projednala 9. září.

Ředitel vodochodského letiště Martin Kačur nyní čeká na oficiální stanovisko ministra. „Zajímá mne především odůvodnění rozhodnutí, podle něj pak budeme postupovat dál,“ řekl dnes Kačur. Z odůvodnění bude rovněž vyplývat, zda letiště bude muset některé údaje doplnit, nebo případně nechat zpracovat nový posudek dopadů letiště na životní prostředí (EIA). Pro investora to ale znamená minimálně roční zdržení otevření rozšířené části letiště, fungovat měla začít v roce 2016.

Kladný posudek vydalo ministerstvo loni koncem října. Obsahoval přes 120 podmínek, které investor musí splnit, šlo například o dostavbu přivaděče na dálnici D8 nebo omezení pro noční lety. Kvůli stížnostem starostů okolních obcí, kteří podali na 40 podnětů, ho ale ministerstvo letos na jaře prověřovalo. Podle něj posudek obsahoval procesní chyby v oblasti vodního hospodářství a nesprávné navýšení hlukových limitů o takzvanou korekci.

Hejtman: Připomínky starostů by se měly projednat

Středočeský kraj podle hejtmana Miloše Petery dlouhodobě stojí na straně starostů, proto je z jeho pohledu dobře, že byl posudek zrušen. „Připomínky starostů by se měly projednat, další postup ohledně projektu rozšíření je otázkou širší diskuze,“řekl dnes Petera.

Starostka Máslovic Vladimíra Sýkorová, která je zároveň mluvčí sdružení Stop letiště Vodochody, doporučení rozkladové komise přivítala. „Ideální by bylo, aby se rozšíření letiště vůbec nekonalo,“ uvedla Sýkorová. Podle ní by se bez společné iniciativy starostů obcí z okolí letiště ministerstvo posudkem tolik nezabývalo.

Letiště pro lowcost aerolinky
Letiště Vodochody patří do skupiny Aero, kterou ovládá firma Penta. Na letišti chce v budoucnu odbavovat ročně 3,5 milionu cestujících hlavně nízkonákladových aerolinií, nepravidelných a privátních letů. Fungovat mělo začít nejdříve v roce 2016. Investice mají dosáhnout asi tří miliard korun.

Marek Dospiva: Letiště Vodochody budeme bránit. I u soudu

Vodochodský precedens: O zelený posudek může přijít i Ruzyně

Martin Kačur: Letiště Vodochody může stát za čtyři roky