Prachař zachraňoval D1, silničářům dal na tendry výjimku

Oprava dálnice D1

Oprava dálnice D1 Zdroj: ctk

Ředitelství silnic a dálnic může spustit výběrová řízení na další vlnu modernizací na dálnici D1. Od ministra dopravy Antonína Prachaře (ANO) dnes organizace dostala výjimku, na jejímž základě může zahájit tendry i bez platného stavebního povolení. Dva ze tří úseků chystaných do druhé vlny modernizace napadlo ekologické sdružení Děti Země, čímž ohrozilo chystané zahájení stavebních prací v letošním roce.

„Mohou zahájit pouze soutěž, stavební práce mohou začít až bude platné stavební povolení,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák. Děti Země podaly koncem února rozklad proti stavebním povolením na úseky Hvězdonice - Ostředek a Měřín - Velké Meziříčí.

Podle jejich předsedy Miroslava Patrika hnutí vadí, že se u plánovaného rozšíření komunikace neuskutečnilo projednání dopadu stavby na životní prostředí.

Postup ekologického hnutí chystané práce na dálnici výrazně zkomplikovalo, připustilo ministerstvo dopravy. Úřad musel opět obeslat všechny dotčené orgány stavebního řízení, aby se k výtce Dětí země vyjádřily.

Nyní podle ministerstva dopravy běží třicetidenní lhůta na reakci. Není ale výjimkou, kdy obeslané orgány tuto lhůtu nesplní a pokračování procesu přípravy tím prodlužují.

Další komplikace může podle Nováka nastat, až ministerstvo dopravy na základě zaslaných reakcí opětovně rozhodne. Verdikt totiž musí viset dalších patnáct dnů na úřední desce a po tuto dobu může být opět napaden, dodal mluvčí ministerstva dopravy.