Praha možná prodá desítky nových tramvají. Nejsou potřeba

tramvaje 15T Forcity

tramvaje 15T Forcity Zdroj: 7

Praha zvažuje, že prodá některé nové tramvaje 15T ForCity, k jejichž nákupu se její dopravní podnik zavázal. Město ale zjistilo, že jich tolik nepotřebuje a že ho kontrakt může finančně zruinovat. Smlouva o nákupu těchto tramvají přitom dopravní podnik dlouhodobě výrazně finančně zatěžuje, za jednu tramvaj z kontraktu Praha platí kolem 70 milionů korun, ročně to je 2,2 miliardy korun

Podle radního Jiřího Pařízka (TOP 09), který má hromadnou dopravu na starosti, Praha nepotřebuje 250 nasmlouvaných tramvají. Pražský dopravní podnik a ROPID, který organizuje pražskou dopravu, by proto měly do konce září propočítat, kolik tramvají bude potřeba. „Podle toho pak budeme moci říct, jestli bychom prodávali 40, 50 nebo třeba 60 tramvají,“ řekl Hospodářským novinám Pařízek.

Pařízek předpokládá, že v případě prodeje nových tramvají by za ně Praha od dalšího kupce dostala stejnou sumu, jakou platí dopravní podnik.

Původní kontrakt z roku 2006 uzavřelo město pod vedením tehdejšího primátora Pavla Béma (ODS). Pražský dopravní podnik a strojírenská firma Škloda Transportation na konci letošního května po několikaměsíčním vyjednávání podepsaly dohodu o úpravě problematické smlouvy, počítá mimo jiné s rozložením splátek.