Praha posílí metrobusy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15 Stepan Bruner

Pražský magistrát dal po dohodě s městskými částmi dohromady podobu dalších změn v městské hromadné dopravě. Posílí například metrobusové linky 118 a 170. Zvažuje i nasazení větších kloubových autobusů.

„Jednání se starosty byla věcná a racionální asi i proto, že nám jde o totéž, a sice kvalitní podmínky pro cestující. Zjevně oprávněným požadavkům nebyl důvod nevyhovět. Změny, které z nich vzešly, jsou připraveny k 20. listopadu tohoto roku,“ uvedl náměstek primátora pro oblast dopravy Josef Nosek.

Kromě posílení linek 118 a 170 zvažuje město také možnost nasazení kloubových autobusů na lince 193. „Také byl upraven jízdní řád páteřní tramvajové linky 3 pro rovnoměrnější využití jednotlivých spojů,“ upřesnil Pavel Procházka, pověřený řízením organizace ROPID.

Na některých místech jsou podle města úpravy jízního řádu složitější, například kvůli momentálním uzavírkám, návaznostem na více spojů nebo nutným stavebním úpravám zastávek.

Od začátku září, kdy nový pražský jízní řád začal platit, mistrát organizuje dopravní průzkumy. Chce prověřit vytíženost spojů jednotlivých autobusových i tramvajových linek. „Vyhodnocení údajů ze zmíněných průzkumů a případných dalších připomínek lze očekávat přibližně v březnu 2013,“ sdělil Nosek.

:

Dodal, že podobně jako v německých městech, která spustila síť metropolitních linek, lze očekávat, že cestující si budou nová spojení vyhledávat postupně. „Například v Hamburku stále rostou počty cestujících i po více než deseti letech,“ podotkl Nosek.