Praha zelená. Město nakoupilo elektromobily pro školy i divadla

Nissan e-NV200 Evalia

Nissan e-NV200 Evalia Zdroj: acz

Nissan Leaf e+
Nissan Leaf e+
Nissan e-NV200 Evalia
Nissan Leaf e+
Nissan Leaf
6
Fotogalerie

Pražský magistrát rozšířil svůj vozový park. V rámci koncepce „zeleného“ města pořídil 27 elektromobilů Nissan Leaf a Nissan Evalia. V tendru na dodání automobilů vyhrála společnost Autobond Group s cenou necelých dvacet milionů korun. Jeden vůz tak vychází průměrně na téměř tři čtvrtě milionu.

Elektromobily má město dostat do konce listopadu. „Vozidla jsou určena například pro školy, domy dětí a mládeže, divadla a podobně. Jednotlivé příspěvkové organizace ale zatím nebyly s výsledky seznámeny, zpřesněné informace zveřejníme později,“ uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman. O část tendru se neúspěšně ucházela i společnost Hyundai Motor Czech.

Další elektromobily už používají například Lesy hlavního města Prahy, dopravní podnik nebo Pražské služby. Celkovou velikost flotily elektromobilů město nezná, stejně jako tempo, kterým chce další elektromobily pořizovat. „Případný nákup vozidel se bude odvíjet od stárnutí těch současných, od ekonomické situace a dalších aspektů,“ uvedl v obecné rovině Hofman.

K nákupu elektromobilů motivuje mimo jiné i veřejnou správu stát. Ministerstvo životního prostředí například začátkem roku počtvrté nabídlo prostřednictvím Státního fondu životního prostředí sto milionů korun na pořízení vozidel s nízkými nebo nulovými emisemi. O dotace mohou žádat samosprávy, příspěvkové organizace, výzkumné instituce i veřejné školy do konce října. Této možnosti nyní využila i Praha při nákupu elektromobilů.

„Od roku 2016 jsme v programu Životní prostředí vyhlásili tři dotační výzvy, během nichž přijal fond 528 žádostí s požadavkem na 213 milionů korun,“ uvedl v únoru ministr životního prostředí Richard Brabec. Díky dotacím tak funguje necelá tisícovka automobilů na alternativní pohon, především elektromobilů.