Pražské letiště zvýší od jara poplatky o sedm procent

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: rlp.cz

Letiště Václava Havla Praha od konce března příštího roku zvýší letištní poplatky o 7,3 procenta. Lidé podle nového ceníku zaplatí na odletové taxe o 40 korun více než nyní. Stejným způsobem stoupnou i další sazby, například platby za navigaci na přistání a za parkování letadel. Letiště ceny neměnilo od roku 2008.

„Reagujeme na růst inflace, jen mezi roky 2008 až 2011 činil inflační koeficient v České republice přes 11 procent,“ uvedl výkonný ředitel Letiště Praha pro obchod a korporátní služby Jozef Sinčák. Zvýšení letištních poplatků si podle něj rovněž vyžádal chystaný nárůst investic na opravy a údržbu majetku a zdražení energií.

Poplatky na pražském letišti navíc byly nižší než na srovnatelných letištích. Částka za jednoho odlétajícího pasažéra nejběžnějším letadlem typu Airbus 320 činí v Praze 28 eur (700 korun). Ve Vídni je to 40 eur, v Mnichově 37 eur a v Budapešti téměř 33 eur, dodal Sinčák.

Zvýšení poplatků letiště už projednalo s dopravci. Ne všichni ale argumenty, že za zvýšením sazeb stojí růst nákladů, akceptují. „Chápeme to tak, že si všichni naši cestující zaplatí sanování provozu Českých aerolinií,“ řekla serveru Vlaďka Dufková, mluvčí největšího konkurenta ČSA společnosti Travel Service.

Letištní poplatky tvoří velkou část příjmů letiště. To se v poslední době potýká s poklesem . Těch od ledna do srpna branami aeroportu prošlo 7,3 milionu, což proti stejnému období vloni představuje bezmála devítiprocentní pokles.