Přeprava zboží po železnici loni výrazně vzrostla

Vagóny ČD Cargo na nákladovém nádraží

Vagóny ČD Cargo na nákladovém nádraží Zdroj: Euro Tomas Novak

Nákladní dopravci mají za sebou relativně úspěšný rok. Podle statistik ministerstva dopravy se loni zvýšil objem zboží na silnicích i kolejích. Mnout ruce si mohou zejména železniční dopravci, neboť ve svých vagonech přepravili 91 milionů tun zboží. To je nejvíce od roku 2008, kdy vypukla ekonomická krize. Meziročně jde o osmiprocentní nárůst. Zároveň narostla přepravní vzdálenost.

Zatím není jasné, do jaké míry se dařilo státnímu dopravci ČD Cargo a jak si vedli soukromí přepravci. Jejich podíl na trhu však zřejmě stále roste. Pokud jde o silniční nákladní dopravu, nemluví statistiky tak jednoznačně. Nákladní vozy s českou značkou převezly meziročně o desetinu více, celkem 386 milionů tun. Výkony v tunokilometrech, kam se započítává i ujetá vzdálenost, však zůstaly zhruba stejné. Mezinárodní doprava dokonce v tomto ukazateli poklesla. Znamená to, že české kamiony nenajezdily tolik kilometrů.

„Stále citelně vnímáme úbytek přeprav do Ruska, což se mohlo ve statistikách projevit,“ komentoval to mluvčí sdružení dopravců Česmad Bohemia Martin Felix. I proto zřejmě nerostly tržby v odvětví tak rychle jako objemy zboží. Podle předběžných údajů statistického úřadu se tržby v dopravě loni zvedly o čtyři procenta na 570 miliard korun.