Při prodeji ČSA bude asistovat Česká spořitelna

Letadla ČSA

Letadla ČSA Zdroj: Profimedia

Český aeroholding vybral jako poradce pro privatizaci Českých aerolinií korporátní divizi České spořitelny Erste Corporate Banking. Podle mluvčí aeroholdingu Michaely Lagronové měl podnik nabídky ještě od společností Patria Finance a UniCredit. Pro spořitelnu se rozhodl díky nejnižší ceně.

Státní Český aeroholding, který kontroluje bezmála 96 procent akcií ČSA, odstartoval na základě zadání od vlády prodej aerolinek před dvěma týdny. Firma obeslala padesátku největších leteckých dopravců světa s výzvou, aby se přihlásili do tendru.

„Pokud se do konce listopadu najdou vážní zájemci, zahájíme v prosinci výběrové řízení, při němž bude Česká spořitelna investičním poradcem,“ vysvětlila pro server E15.cz Lagronová.

Stát je připraven strategickému partnerovi prodat jakékoli množství akcií ztrátových ČSA, bude záležet na podnikatelském záměru. Vedle ceny bude aeroholding posuzovat, jestli investor přispěje k rozvoji aerolinek a celého Letiště Václava Havla Praha.

Podle dřívějších informací České pozice se o národního dopravce údajně zajímají čtyři velké letecké společnosti: Air France-KLM, Turkish Airlines, Etihad Airways z Abú Zabí a Korean Air. Tuto informaci ale zatím zástupci aeroholdingu nepotvrdili.

Miroslav Dvořák: Chceme pro ČSA partnera s dálkovými letadly