Problémy Dreamlinerů nekončí, v Norsku je musí nahrazovat Airbusy

Dreamliner aerolinek Norwegian Air Shuttle

Dreamliner aerolinek Norwegian Air Shuttle Zdroj: Norwegian Air Shuttle

Vstup aerolinek Norwegian Air Shuttle na trh dálkových letů provázejí nečekané technické potíže. Kvůli stávkujícím Boeingům 787 Dreamliner, které provázejí potíže od začátku roku, musel nízkonákladový dopravce oba letouny dočasně uzemnit.

Jeden z Dreamlinerů se měl v sobotu vydat z Osla do Bangkoku, v odletu mu ale zabránily potíže s elektřinou. Do Thajska cestující dorazili na palubě letounu pronajatého od Airbusu, rivala Boeingu. Odstavený Dreamliner by se měl o opravě vrátit do provozu dnes odpoledne.

Norské aerolinky tak řeší už druhý technický problém svých Dreamlinerů během několika dní. Druhý stoj musely Norwegian odstavit minulý týden na letišti v e Stockholmu kvůli hlášení o potížích s brzdami. Také v tomto případě si dopravce pronajal náhradní letoun od Airbusu.

Dva nové Boeingy aerolinky obdržely na začátku tohoto léta. Kvůli připravované expanzi na dálkových linkách ze Skandinávie do Severní Ameriky a Asie chtějí svou flotilu rozšířit na celkem osm Dreamlinerů během několika let.

Problémy, kterým s Dreamlinery čelí norské aerolinky, nejsou ničím novým. Kvůli potížím s brzdami musel Dreamliner United Airlines přerušit let z Houstonu do Denveru, japonské aerolinky All Nippon Airways (ANA) v lednu za stejného důvodu jeden let zrušily.

Také potíže s elektřinou a požáry baterií trápí Dremlinery od zahájení provozu. V polovině ledna japonské aerolinky ANA a Japan Airlines dobrovolně odstavily všechny své Dreamliner, dokud se nepodaří problémy odstranit. Americké úřady následně nařídily svým aerolinkám, aby všechny Boeingy 787 uzemnily. Tímto příkladem se řídily i další úřady po celém světě. Do vzduchu se Dreamlinery vrátily až po třech měsících.