Pronajatá česká letadla vyvolala v Kanadě bouři nevole

Letadlo firmy Travel Service

Letadlo firmy Travel Service Zdroj: Profimedia

Kanadská společnost Sunwing využívá tuto zimu celkem deset letadel české společnosti Travel Service, z toho šest bez personálu. Konkurenci vadí zbylá čtyři letadla pronajatá i s posádkou, informoval server Huffingtonpost.ca. Rozhodnutí Kanadské dopravní agentury (CTA) povolit aerolinkám Sunwing pronájem českých letadel i s piloty od Travel Service vyvolalo v Kanadě vlnu odporu ze strany konkurence a odborářů.

Nízkorozpočtové aerolinky Sunwing v říjnu požádaly agenturu CTA o souhlas s provozem čtyř boeingů s českými piloty a úřad jim to standardně schválil. Proti se ovšem postavily společnosti Transat, Air Canada, WestJet a odborová organizace pilotů ALPA.

Odpůrci argumentují tím, že využívání cizích letadel by mělo být výjimkou, ale v případě Sunwingu se stalo běžnou součástí obchodního modelu firmy. Odboráři tvrdí, že tuto zimní sezonu má Sunwing ze zahraničí přes polovinu pilotů a dvě třetiny letadel. Kromě Travel Service to jsou například stroje od německého dovolenkového gigantu TUI.

Podle mluvčí tuzemského dopravce Vlaďky Dufkové Travel Service uzavřel se Sunwingem na pronájem letadel platné kontrakty, který nejsou protestem konkurence nijak ohroženy. „Nebudeme to více komentovat,“ uvedla pro server E15.cz. Boeingy operují v Kanadě již od půlky října, zakázka potrvá zhruba půl roku. Travel Service tak vytěžuje v mimosezonním období své kapacity, před rokem měl v Kanadě osm strojů.

CAT ve svém vyjádření z minulého týdne poukazuje na skutečnost, že pokud jsou předloženy všechny potřebné dokumenty, žádosti běžně schvaluje. Tak učinila i v případě Sunwingu. Nicméně vzhledem k silné negativní reakci agentura rozhodla, že zahájí konzultace se zástupci odvětví o pravidlech, podle nichž povoluje pronájmy letadel s posádkou.

Odbory konzultace přivítaly, ale Transat, jehož piloty ALPA zastupuje, požádal federální vládu o přímou intervenci. Firma upozorňuje na negativní daňové důsledky pro stát, které vyplývají z využívání cizích posádek.

Letadla společnosti Travel Service létají po celém světě. Firma vedle zakázky v Kanadě získala v posledních letech i několik vládních kontraktů. Například dopravuje vojáky či Slovenska a Maďarska na zahraniční mise. Již přes rok léta také pro OSN v Africe.