Provoz na českém nebi loni stagnoval

Provoz na pražském letišti

Provoz na pražském letišti Zdroj: E15 Stepan Bruner

Na českém nebi bylo v loňském roce znovu nadprůměrně husto. Třetí rok po sobě překonal počet přeletů českých zemí hranici 700 tisíc, tentokrát o 260 letadel. Výsledky se tak téměř rovnají roku 2012, kdy dispečeři Řízení letového provozu (ŘLP) převedli přes české území ještě o 195 letadel více než loni.

„Z ekonomického hlediska je důležitou pozitivní skutečností, že v meziročním srovnání dochází v českém vzdušném prostoru k nárůstu takzvaných přeletových jednotek, v loňském roce o 2,7 procenta,“ konstatoval mluvčí ŘLP Richard Klíma.

Přeletová jednotka v sobě zahrnuje jak hmotnost letadla, tak uraženou vzdálenost. Nebe nad Českou republikou tak brázdí stále větší stroje, navíc přitom využívají stále delší trasy. Pro ŘLP to znamená vyšší příjem z poplatku za poskytované služby. Například obří dopravní letoun Airbus A380 zaplatí za přelet českého území v délce 400 kilometrů devatenáct tisíc korun. Menší Airbus A320 „pouze“ necelých šest tisíc korun. Útlum provozu pokračoval loni na Letišti Praha. Počet vzletů a přistání se snížil o necelá tři procenta.