Provoz na českém nebi v létě zlomil rekord

Mezi největší zákazníky českého Řízení letového provozu patří British Airways

Mezi největší zákazníky českého Řízení letového provozu patří British Airways Zdroj: E15 Stepan Bruner

Na české obloze bylo v letních měsících nebývale husto. Území republiky přelétlo od června do srpna přes 216 tisíc letadel, čímž byl o jedno procento překonán rekord z roku 2011. Nejsilnější provoz byl v červenci, kdy dispečeři převedli přes české území téměř 75 tisíc strojů, denní průměr se tak vyšplhal na 2410 přeletů.

„Při průměrné kapacitě jednoho letadla zhruba 150 pasažérů tak bylo v průběhu jednoho dne přepraveno v českém vzdušném prostoru více než 360 tisíc cestujících,“ vypočítal mluvčí Řízení letového provozu Richard Klíma. Dispečeři také v posledních měsících zaznamenávají zajímavý trend. Nebe nad republikou brázdí stále větší stroje, roste také proletěná vzdálenost.

Pro ŘLP přitom platí, čím větší letadlo, tím vyšší příjem z poplatku za služby. Například největší dopravní letoun světa Airbus A380 zaplatí za přelet českého území v délce 400 kilometrů devatenáct tisíc korun. Menší Airbus A320 jen necelých šest tisíc.

Největšími zákazníky ŘLP pro přeletové služby jsou Lufthansa, Emirates a British Airways, nahoru se letos výrazně derou například i Turkish Airlines a Qatar Airways. Náplní práce ŘLP nejsou ale pouze přelety. Dispečerské služby poskytuje státní podnik i na letištích v Praze, Ostravě, Brně a Karlových Varech. Tady přes útlum provozu zůstávají jeho největším klientem České aerolinie.

Pochvala z Bruselu
Pravidelná zpráva Evropské komise hodnotí loňské výkony českého podniku Řízení letového provozu pozitivně. Nad očekávání dopadlo třeba měření zpoždění. Cíl pro loňský rok byl stanoven na 0,15 minuty na jeden let, čeští dispečeři ale dokázali letadla převádět zcela bez zpoždění. Zisková marže ŘLP byla místo plánovaných 10,1 procenta 14 procent. To je pátý nejlepší výsledek mezi 28 evropskými zeměmi. Marže rostla i přesto, že ŘLP už pět let drží stejné poplatky.