Provozovateli vlaků pod Lamanšským průlivem klesl zisk o 38 procent

Vlak TGV Eurostar

Vlak TGV Eurostar Zdroj: CC BY-SA 2.0: Clem; WikimediaCommons

Silná libra, teroristické útoky v Paříži a narušení dopravy loni nepříznivě ovlivnily hospodaření společnosti Eurostar, která pod Lamanšským průlivem provozuje vlakové spojení mezi Británií a kontinentální Evropou. Provozní zisk se snížil o 38 procent na 34 milionů liber (1,2 miliardy korun).

Vlaky Eurostar za celý rok přepravily 10,4 milionu pasažérů, což je zhruba stejně jako předloni. Po listopadových teroristických útocích v Paříži podnik zaznamenal silný propad v počtu cestujících. V letošních prvních dvou měsících se ale čísla začala zlepšovat a rezervace na léto vypadají dobře, uvedl podnik v dnešní tiskové zprávě.

„Po náročném konci roku 2015 se obchody zlepšují a vyhlídky na léto jsou optimistické,“ uvedl generální ředitel Nicolas Petrovic. V železniční dopravě mezi Francií a Británií loni nastaly výpadky, když se běžencům na francouzské straně podařilo dostat se do tunelu pod kanálem La Manche.

Společnost Eurotunnel, která spojení provozuje, požádala francouzskou a britskou vládu, aby jí nahradily 29 milionů eur, o které prý firma loni přišla zejména kvůli problémům s migranty.

Eurostar dnes také uvedl, že na trasy mezi Londýnem a Paříží nasadil osm vlaků e320, které přepraví o pětinu více cestujících. V příštích třech letech hodlá svou flotilu rozšířit o dalších 17 těchto souprav. Kapacita původních vlaků Eurostar je 700 pasažérů, u nových vlaků to je o 150 víc.