První soutěž o tratě se rozběhne v září, další do konce roku

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Skoda Vagonka

Stát spustí první tendr na provozovatele rychlíkové tratě už na přelomu letošního září a října. Další až čtyři tendry ministerstvo dopravy vyhlásí do konce letošního roku, řekl v České televizi šéf rezortu Antonín Prachař (ANO).

„Už dnes se vážně diskutuje o třech až pěti tratích, které bychom byli schopni do konce roku vypsat,“ prohlásil ministr Prachař. Připustil, že při přípravě tendrů ministerstvo používá materiály připravené v minulosti.

Které tratě chce ministerstvo jako první uvolnit pro soutěž konkurenčních komerčních provozovatelů vlaků, však Prachař nesdělil. Zatím prý stále s jednotlivými kraji zvažují všechny okolnosti včetně vytíženosti zvažovaných tratí. „K první soutěži by mohlo dojít na podzim, na přelomu září a října,“ dodal.

Podle dřívějších informací deníku E15 se letošní tendry budou týkat tratí Plzeň–Most a Liberec–Pardubice, kde Českým drahám končí stará smlouva. Zmíněné tratě jsou v tuzemské železniční síti kuriozitou. Dráhy na nich jezdí na základě smluv z roku 2006, které vzešly z prvních (a jediných dokončených) tendrů na dotované rychlíky.

Spuštění výběrového řízení na nové provozovatele rychlíkových tratí přitom vypsala už minulá vláda loni v září. Ještě do konce minulého roku měl podle něj stát vyhlásit tendry na trati z Prahy do Chebu přes Karlovy Vary a Ústí nad Labem, z Prahy do Děčína přes Roudnici, spojení Plzně a Mostu, Liberce s Pardubicemi a spojení Liberce s Ústím nad Labem. Z toho nakonec sešlo.