První třídou Českých drah mezi Prahou a Ostravou budou jezdit stevardky

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CD

V šestnácti dálkových spojích mezi Prahou a Ostravou budou o cestující první třídy pečovat stevardky. České dráhy tak rozšiřují službu, kterou testovaly na jaře a reagují na konkurenci. Na stejné trati začnou v září jezdit také RegioJety společnosti Student Agency podnikatele Radima Jančury. I v nich se o cestující budou starat stevardky.

Poprvé si České dráhy tuto novou službu otestovaly koncem ledna na osmi spojích mezi Prahou a Moravou. Od zítřka se cestující první třídy setkají se stevardkami ve všech dálkových spojích kategorie EC, IC a Ex, které jedou z Prahy do Ostravy nebo opačně.

Stevardky ČD budou rozdávat cestujícím denní tisk a teplý nebo studený nápoj zdarma, postarají se také o usazení cestujících na místo a jejich pohodlí během cesty. Zároveň budou zajišťovat základní čistotu ve voze.

„To ale není jediná novinka, kterou na této relaci chystáme. Chceme ve vybraných spojích zkvalitnit také gastronomické služby. Kromě jídelních vozů budeme postupně rozšiřovat prodej občerstvení z minibarů přímo na místo a ve vlacích SC Pendolino nabídneme denní tisk a vodu zdarma i cestujícím ve druhé třídě,“doplnil náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu Antonín Blažek.

České dráhy také nově spouští službu ČD Taxi, díky které si mohou naši cestující zajistit na pražském a ostravském hlavním nádraží a také v Ostravě-Svinově taxi a po předložení jízdenky jim taxislužba garantuje cenu i kvalitu služby.

Stevardky ve spojích RegioJet nejsou výsadou pouze první třídu, řekl ČTK tiskový mluvčí Student Agency Aleš Ondrůj. Obdobně jako ve žlutých autobusech společnosti vychází jedna stevardka zhruba na padesát cestujících, doplnil. ČD tento údaj neuvedly.

ČD prodávají jízdenku do Ostravy za 329 Kč se základní In-kartou 25 a za 219 Kč s In-kartou 50. Jízdenky Regiojetu budou stát od 230 korun. Firma slibuje větší komfort než ČD, například klimatizaci, připojení k 230V a wi-fi.