Rakousko snížilo rychlost na některých dálnicích. Kvůli ekologii

Dálnice v Rakousku

Dálnice v Rakousku Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Tjflex2 via Flickr

Rakousko od letošního roku omezilo kvůli ekologii rychlost na některých svých dálničních tazích. Rychlost klesla ze 130 km/h na 100 km/h, případně až na 80 km/h. Opatření se týká například dálnic A12 nebo A1, uvedli zástupci Ústředního automobilového klubu (ÚAMK).

V Tyrolsku se od půlky listopadu změní maximální povolená rychlost ze současných 130 km/h na 100 km/h na dálnici Inntal A12 mezi Kufsteinem a Zirlem a mezi městy Karrösten a Zams a také na Brennerské dálnici A13 mezi Innsbruckem a Schönbergem. Celé omezení rychlosti budou aktivně kontrolovat policejní hlídky.

Na dálnici A1 mezi exity Salzburg-Nord a Knoten Walserberg bude snížena rychlost z dosavadních 130 km/h až na 80 km/h v závislosti na kvalitě ovzduší a počasí v okolí této komunikace.

Zároveň letos zdraží rakouské dálniční známky v průměru o 2,1 procenta. Roční kupon pro osobní auta zdraží o 1,7 eur na 84,4 eur (2338 korun), desetidenní o 20 centů na 8,7 eur (241 korun).

Systém ekologických plaket

Rakušané rovněž zavedli systém ekologických plaket pro vjezd užitkových vozidel do některých měst, podobně jako v Německu. Opatření platí ve všech městech Dolního Rakouska a ve Vídni. Ekologické plakety se zatím prodávají jen v některých pobočkách rakouského autoklubu a jsou odstupňované v pěti kategoriích.

Na některých úsecích rakouských dálnic se nově objevilo úsekové měření rychlosti, informoval dále ÚAMK. Měření hrozí například na dálnicích A7, A8, A9 a A2. Cílem opatření je snížení množství nehod. Tam, kde bylo opatření již zavedeno, klesla nehodovost až o 50 procent.

Podobně bude nově zavedeno úsekové měření na třech kilometrech dálnice B8 v německém Dolním Sasku. Kontrolováno bude každé projíždějící auto. V Dolním Sasku budou také vytvořeny speciální eko pruhy pro vozidla na čistě elektrický pohon. Tato vozidla budou mít také speciální parkovací místa.

Falešné dálniční známky

Na Slovensku se zřejmě objevily první falešné dálniční známky pro letošní rok. Jsou nabízené na internetu za 30 eur místo běžných 50 eur. Národní dálniční společnost, která spravuje a prodává dálniční známky na Slovensku, upozornila, že všechny neoprávněné prodejce známek na webu bude pokutovat.

Od nového roku se v Itálii zvýší pokuty za jakékoliv porušení plynulosti v silničním provozu o jedno procento. Kromě toho se v polovině roku zpřísní tresty za velmi závažné přestupky, jako je jízda pod vlivem návykové látky anebo zavinění smrtelné dopravní nehody. Tam pak hrozí doživotní zákaz řízení. Od nového roku Itálie nově zavedla tzv. rosa zóny, kde mohou parkovat pouze těhotné ženy anebo ženy s malými dětmi.