Řecko přehodnotí miliardový kontrakt s německým Fraportem

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Stepan Bruner

Řecko má v úmyslu přehodnotit kontrakt s německou společností Fraport, která by v Řecku měla provozovat 14 regionálních letišť v turisticky atraktivních lokalitách. Dohoda s Fraportem byla jednou z největších privatizačních kauz od začátku řecké dluhové krize.

„Ten kontrakt ještě nebyl dokončen,“ uvedl v sobotu státní tajemník Alekos Flaburaris. „My jsme řekli, že bude zastaven, a teď se tím také budeme zabývat,“ dodal. Kontrakt s Fraportem má hodnotu 1,2 miliardy eur (33,1 miliardy Kč).

Fraport, v partnerství s řeckou energetickou společností Copelouzos, se loni s řeckým privatizačním úřadem dohodl na podmínkách provozování letišť v turisticky atraktivních lokalitách jako je Korfu a další. Fraport očekával, že kontrakt zpečetí v říjnu. Předpokládalo se, že investor v prvních čtyřech letech trvání kontraktu vynaloží asi 330 milionů eur (9,1 miliardy Kč) na modernizaci letišť. Ta měl mít v pronájmu 40 let.

Zastavená privatizace

Nová řecká levicová vláda se snaží zrušit klíčové podmínky mezinárodního záchranného programu, na jehož základě má Řecko od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF) slíbenou pomoc v objemu 240 miliard eur (6,6 bilionu Kč). Prodej státního majetku považovaného za strategický pak vláda označila za zločin.

Od konce ledna, kdy se nová vláda premiéra Alexise Tsiprase ujala funkce, už byl zastaven prodej největšího řeckého přístavu Pireus. Sešlo i z privatizace dominantní elektrárenské společnosti PPC a státního plynárenského podniku DEPA. Zastaví se zřejmě i projekt těžby zlata, v němž se angažuje firma z Kanady a neuskuteční se asi ani rozvoj území, kde bývalo staré aténské letiště.