RegioJet na Moravě zaútočí na Leo Express, bude jezdit na Zlínsko

RegioJet v Ostravě

RegioJet v Ostravě Zdroj: CC BY-SA 2.0: Petr Dadak

Na železnici se schyluje k další velké bitvě, tentokrát především mezi soukromníky. RegioJet Radima Jančury začne od prosince provozovat přímé vlaky z Prahy do Zlínského kraje a zpět. Obslouží tak Přerov, Hulín, Otrokovice a Staré Město u Uherského Hradiště. Jde o stejnou trasu, na kterou před necelým rokem vstoupil Leo Express podnikatele Leoše Novotného, když hledal díru na trhu. RegioJet se tak poprvé na železnici vlamuje do oblasti obsazené Leo Expressem, dosud to vždy bylo naopak.

Leo Express chce linku do Zlínského kraje od prosince výrazně posílit. Obě firmy soupeří na autobusových a vlakových linkách například z Prahy do Českého Krumlova, Ostravy, Krakova či Košic.

„Náš nový spoj nám konečně umožní oslovit zákazníky přímo z Přerova, které chceme našimi nejlepšími službami a cenami získat na naši stranu,“ naznačil Jančura, o které město mu jde nejvíce.

Doména Leo Expressu

Přerov je dosud doménou černo-zlatých vlaků Leo Expressu, které město obsluhují i při cestě mezi Prahou a Ostravou. Těží z výhody vratných jednotek, takže v Přerově nemusejí složitě šíbovat lokomotivu.

Jančurovy žluté vlaky Přerov při cestě na Ostravsko objíždějí. „Jsme první soukromý dopravce, který na této trase začal nabízet své služby a za dva roky provozu jsme si zde vybudovali silnou pozici. Vstup dalšího dopravce, který je zaměřen na jiný segment zákazníků, vnímáme jako příležitost přivést na železnici nové cestující,“ komentovala to mluvčí LE Petra Valentová.

RegioJet se v prosinci rovněž chystá obsadit střední Slovensko, když zavede přímé vlaky ze Zvolena přes Banskou Bystrici a Martin do Prahy.

Lázeňská města

Jančura chce každodenním vlakem rovněž obsloužit tamní lázeňská města. Na linku nasadí mimo jiné nové vagony od rumunského výrobce Astra, které mají i ve druhé třídě v sedačkách audiovizuální systém. Do Banské Bystrice chce RegioJet svážet cestující autobusem z Rimavské Soboty a regionu Horehroní.