RegioJet získal na Slovensku licenci na autobusovou linku

Majitel Student Agency Radim Jančura

Majitel Student Agency Radim Jančura Zdroj: Jiri Slama, Mlada fronta

Soukromý železniční dopravce RegioJet z české skupiny Student Agency po několikaměsíčním sporu se slovenskými úřady získal na Slovensku licenci na provozování autobusové linky z Banské Bystrice do Bratislavy. Příslušné povolení dopravci udělil Banskobystrický kraj (BBSK), oznámil jeho mluvčí Vladimír Gürtler. Stalo se tak poté, co podobnou žádost RegioJetu loni v listopadu Bratislavský kraj zamítl. RegioJet v reakci sdělil, že jeho autobusy začnou na lince jezdit na začátku února.

„Předseda BBSK Marian Kotleba věří, že tato linka pomůže rozvoji Banskobystrického kraje, zlepší život jeho občanů, zvýši komfort a služby dopravců pro cestující veřejnost a podpoří podnikatelské prostředí,“ uvedl Gürtler.

RegioJet poznamenal, že základní jízdné bude na trase z Bratislavy do Nitry od dvou eur (zhruba 57 korun) a ze slovenské metropole do více než 200 kilometrů vzdálené Banské Bystrice od pět eur (142 korun). „Občané tak budou moci jezdit nejluxusnějšími autobusy v Evropě za poloviční ceny než platí dnes,“ tvrdí majitel RegioJetu Radim Jančura.

RegioJet plánoval nedotovanou autobusovou linku z Bratislavy přes Nitru do Banské Bystrice spustit už loni na podzim. Slíbil levnější jízdné, než účtuje konkurence. Během posuzování žádosti o získání příslušného povolení se majitel RegioJetu Radim Jančura dostal do sporu také s Bratislavským krajem (BSK). Podnikatel opakovaně tvrdil, že úřad postupoval v řízení protizákonně, když licenci nevydal až na základě dodatečného zamítavého stanoviska Nitranského kraje. Proti nové lince se dříve postavilo město Nitra. Primátor města Jozef Dvonč to odůvodnil například očekávaným zahuštěním dopravy. Naposledy také hovořil o rekonstrukci autobusového nádraží v Nitře, což prý snižuje jeho kapacitu.

Boj proti korupci

Kvůli dřívějšímu zamítavému stanovisku k žádosti RegioJetu dopravce na začátku roku zahájil na Slovensku billboardovou kampaň, kterou upozornil na údajnou korupci a klientelismus. Kampaň RegioJetu popudila představitele samosprávy a primátor Nitry Dvonč prohlásil, že podá trestní oznámení pro pomluvu.

Dopravci na Slovensku musejí získat licenci na běžnou autobusovou linku i v případě, že ji hodlají provozovat na vlastní komerční riziko. K žádosti se vyjadřují dotčené kraje.

RegioJet není na Slovensku nováčkem. V zemi zajišťuje státem dotovanou vlakovou dopravu na regionální trati z Bratislavy do Komárna a loni v prosinci zahájil dálkovou vlakovou přepravu mezi Bratislavou a Košicemi. Dopravce patří do skupiny Student Agency, která kromě jiného provozuje mezinárodní autobusové linky mezi Českou republikou a Slovenskem. Spory v minulosti provázelo i zavádění autobusových linek Student Agency v Česku.