Rivalové ČSA a Travel Service se dohodli na spolupráci

Airbus A320 ČSA přistává na pražském letišti

Airbus A320 ČSA přistává na pražském letišti Zdroj: E15 Stepan Bruner

Dosavadní dva velcí soupeři na ruzyňském letišti, České aerolinie a Travel Service, se dohodli na spolupráci. Některé lety ve svých sítích budou provozovat jako společné. ČSA budou mít svůj kód OK na devíti linkách Travel Servisu a jeho značky Smart Wings, naopak kód Travel Servisu QS se objeví na letech do 13 destinací ČSA.

„Spolupráce je založena pouze na nabídce transferovým klientům, kteří v Praze přestupují. Díky tomu můžeme našim cestujícím, zejména z východní Evropy, nabídnout celou řadu sezónních letních destinací do oblíbených přímořských letovisek,“ uvedl viceprezident ČSA pro obchod Jiří Marek. Podle něj jde o zpestření nabídky ČSA a také lepší obsazenost letadel v období prázdnin.

„Tento druh spolupráce je jednou z možností, jak efektivně dosáhnout ještě vyššího využití kapacity letadel a nabídnout našim zákazníkům pohodlnější spojení do širokého portfolia destinací,“ doplnil šéf Travel Servisu Roman Vik.

Takzvaná codesharová spolupráce mimo jiné znamená vzájemný prodej letenek. Do rezervačních systémů obou firem se novinky dostanou ještě dnes, prodej letenek začne do konce týdne. ČSA si díky tomu přidají do své sítě Bilbao, Palmu de Mallorcu a Valencii ve Španělsku, Heraklion a Soluň v Řecku, Lamezii Terme a Neapol v Itálii, kyperskou Larnaku a chorvatský Split.

Travel Service se naopak bude moci pochlubit spojením do Berlína, Budapešti, Bukurešti, Düsseldorfu, Frankfurtu, Hamburku, Kodaně, Košic, Mnichova, Ostravy, Stockholmu, Stuttgartu a Varšavy. České aerolinie nedávno podobnou dohodu uzavřely například s Air Seychelles, díky čemuž si mohly dát do letového řádu linku do tropického ráje v Indickém oceánu.