ŘLP chystá byznys s vlastními letadly

Cessna 560XL Citation XLS

Cessna 560XL Citation XLS

Státní podnik Řízení letového provozu (ŘLP) už neslouží pouze jako dispečer českého nebe. Nově se stal majitelem a provozovatelem dvou letadel, se kterými má velké plány. Proudový letoun Cessna 560 XL Citation a turbovrtulový L410 se mají stát základem nového byznysu ŘLP. Jde o takzvanou kalibrační letku, oba stroje jsou vybaveny přístroji na měření přesnosti pozemních navigačních systémů. A právě tuto službu chce státní podnik nabídnout kolegům v tuzemsku i v okolních zemích na komerční bázi.

„Chtěli bychom nabídnout letku i dalším řízením letového provozu, hlavně na letištích,“ řekl deníku E15 šéf obchodu ŘLP Miroslav Ehl. Spoléhá přitom na to, že česká nabídka bude – především v blízkém zahraničí – levnější než konkurence. Své ceny nechce podnik ani naznačit, obecně jedna letová hodina dražší cessny (pokud jde o osobní přepravu) stojí podle zjištění deníku E15 kolem 2400 eur (zhruba 60 tisíc korun). K tomu je ale třeba přičíst cenu měřicích služeb.

Letadla ŘLP ovšem nemusejí pouze měřit. „Zatím učíme piloty teorii, nově budeme moci začít i s praxí. Letadla navíc můžeme nabídnout i k přepravě osob,“ řekl mluvčí podniku Richard Klíma. Řízení letového provozu se k letadlům dostalo díky úsporám ve státní správě. Původně je provozoval Úřad pro civilní letectví, ministerstvo dopravy ale rozhodlo o jejich bezplatném převodu na bohatý státní podnik. Ten má mnohem větší možnosti letouny komerčně využívat.

Tím ale výčet nových podnikatelských aktivit českých dispečerů nekončí. Ve druhé polovině roku začne ŘLP se španělským partnerem dohlížet na provoz na třech letištích na Kanárských ostrovech. V souvislosti s tím nyní probíhá výcvik nových dispečerů pro stanoviště na těchto turisticky oblíbených ostrovech.