ŘSD: Energetici zabírají pozemky

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Mezi státem ovládanými firmami se schyluje k dalšímu sporu, tentokrát mezi Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD) a správcem přenosové soustavy ČEPS. Silničáři si stěžují, že jim energetici vyvlastňují pozemky pod silnicemi, nad nimiž probíhají vedení velmi vysokého napětí. První tři případy se staly v Moravskoslezském kraji u silnic první třídy.

„Energetická soustava začíná s vyvlastňováním pozemků pod silnicemi ve veřejném zájmu,“ uvedl na včerejším Žofínském fóru viditelně rozčílený šéf ŘSD René Poruba. Podle jeho mluvčí Martiny Vápeníkové k podobnému kroku nikdy předtím nedošlo, silničáři proto kauzu ženou k Nejvyššímu správnímu soudu.

Firma ČEPS nabízí jiný pohled: jde jen o zřízení věcného břemene. „Zákon neřeší, zda se jedná o vlastnictví soukromé či státní. Pokud bychom tyto dohody neuzavřeli, porušili bychom zákon,“ tvrdí mluvčí ČEPS Zuzana Dvořáková. Podle ní se v minulých letech věcná břemena na silnicích nedělala, protože se nestavělo žádné vedení vysokého napětí.

Správci dálnic ale trvají na svém. „ŘSD žádné smlouvy o zřízení věcného břemene neuzavřelo. V reakci na to krajský úřad rozhodl o vyvlastnění, proti čemuž se odvoláváme,“ řekla Vápeníková. Porubu kromě skutečnosti samé nejvíc rozčiluje rozdílný přístup zákonů k vyvlastnění v energetice a v dopravním stavitelství.