ŘSD znovu posunulo termíny u tendru na D1

Dálnice D1

Dálnice D1 Zdroj: profimedia.cz

Otevírání obálek s nabídkovou cenou generální opravy prvních úseků D1 se znovu odkládá. Šéf Ředitelství silnic a dálnic David Čermák dnes rozhodl, že dá firmám na přípravu dalších 42 dní. Uzávěrka se tak posunula z 12. listopadu až na konec roku. „Na samotné zahájení stavebních prací na jaře 2013 tento krok mít vliv nebude,“ uvedl Čermák.

Podle něj si více času vyžádala především firma Eurovia, ale i další uchazeči. Kvůli protestům firem proti obchodním podmínkám přitom ŘSD termín posouvalo už jednou.

Podle původních plánů se měly obálky otevírat už 1. října, na přelomu října a listopadu měly začít první práce. „Děláme vše pro to, aby byla soutěž co nejvíce transparentní a abychom minimalizovali případná odvolání k ÚOHS od neúspěšných uchazečů,“ doplnil Čermák.

Právě případné řízení u antimonopolního úřadu by totiž mohlo ohrozit i jarní termíny zahájení modernizace. Tendry jsou nyní ve druhém kole, ve hře je 13 firem včetně největších, jako je Metrostav, Skanska či Eurovia CS.

David Čermák: Na ŘSD zatím potkávám jen kostlivce

hodnotu zakázek na modernizaci prvních pěti úseků měřících dohromady necelých 40 kilometrů odhadlo na 4,4 miliardy korun. V souvislosti s opravami hlavní tuzemské tepny se očekávají výrazné dopravní komplikace.