Rusko investuje do výstavby železnice přes bilion rublů, pomůže i Čína

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Jack No1 via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Čínská společnost China Railway Construction Corp (CRCC) se zapojí do plánované masivní výstavby železnice v Rusku. Plány počítají i s propojením oblasti jižní Sibiře se západní Čínou. Firma podepsala memorandum o porozumění. Celková hodnota všech investičních záměrů dosud není vyčíslena, podle prezidenta Vladimira Putina ale čínský podíl jenom na projektu trati z Moskvy do Kazaně dosáhne 300 miliard rublů (144 miliard korun).

Jde o jednu z série dohod o spolupráci, které v Moskvě uzavřel při příležitosti oslav konce války čínský prezident Si Ťin-pching. Stavební firmu China Civil Engineering Construction Corporation, dceru zmíněné CRCC, čeká spolupráce s ruskou Tuva Energy na výstavbě více než 400 kilometrů dlouhé tratě z Elegestu u hranic s Mongolskem do Kuraginu. Čínská společnost zaujme roli konzultanta a pomůže i s financováním.

Zapojí se také do projektů, které mají oblast jižní Sibiře propojit se západní Čínou. Firmy z obou zemí spolu ale podepíší kontrakt, až zajistí financování výstavby. Podrobnosti o výši nákladů nesdělily.

Čína naváže spolupráci i s Běloruskem
Představitelé Číny podepsali v Bělorusku dohodu o dodávkách potaše a slíbili Minsku poskytnout úvěr v částce jedné miliardy dolarů (24,5 miliardy korun). Dohody jsou součástí návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v zemi, uvedla agentura Reuters.
Prezident země, která je druhou největší ekonomikou světa, má být v Bělorusku do úterka. Během návštěvy mají obě strany podle agentury AP podepsat dohody v hodnotě 15 miliard dolarů. Čínský prezident řekl, že Bělorusko by se mohlo stát pro Čínu jedním z klíčových uzlů v jejím strategickém projektu nové Hedvábné cesty, jehož účelem je propojit Asii a Evropu řadou dopravních a energetických spojení.

Minulý týden ruský ministr dopravy Maxim Sokolov nicméně uvedl bližší detaily k dalšímu dopravnímu projektu, který do roku 2020 přivede železnici z Moskvy do Kazaně. Investice si vyžádá bilion rublů (480 miliard korun). Prezident Vladimir Putin upřesnil, že čínský podíl dosáhne výše zmíněných 300 miliard rublů (144 miliard korun).